Zet voet aan de oostkust van Schotland

Zet voet aan de oostkust van Schotland

Van Berwick-upon-Tweed rijden we langs de kliffen van de oostkust naar Lossiemouth. Helder blauw ijskoud water van de Noorse en de Noordzee. Ok we zijn echt Noord het wordt steeds kouder. Het is mooi weer, ik voel de zon branden op mijn gezicht, aangezien dat het ook het enige deel van mijn lichaam is wat niet bedenkt is. In het water zie ik 2 SUPpers die spelen met de dolfijnen. In de baai zwemmen op nog geen 5 meter afstand een aantal dolfijnen. Moeder met een kindje. Zo ongelovelijk mooi om te zien hoe de 2 synchroon door het water gaan. Ik kan er niet lang genoeg naar kijken. Zulke mooie dieren waar ik geen genoeg krijg. “Liefje kom we gaan, nog heel even kijken” antwoord ik. We lopen wat rond en komen een vriendelijk schotse fotograaf tegen die al zijn foto tips met ons deelt en vertelt waar we nog meer dolfijnen kunnen spotten.

Het is een treurige druilerige dag als we Clava Cairns bezoeken in de omgeving van Inverness. We trekken onze regenpakken aan en zo nog een aantal bezoekers met ons. Eten gouw nog even ons broodje met pesto en geroosterde paprika met een toefje van ons laatst beetje zaanse mayo en stappen vol goeie moed naar buiten. Alsnog is het een magisch gezicht, de uit het bronze tijdperk stammenende ronde graven waar nog veel mysterie over bestaat over het gebruik ervan. Wel weten ze dat de mid winter zonsondergang belangrijk was voor de rituelen gezien de zon dan door de gangen de graven binnen dringt wat een magisch goud/geel licht schijnt te vooroorzaken.

Even verderop bezoeken we de slag van Culloden. De slag was de laatste slag die gevochten werd in 1746 tussen de jacobieten en huize Hannover. Voor de genen die de – al zeg ik het zelf- geweldige serie “Outlander” hebben gezien weten precies wat ik bedoel en waar ik het over heb. Red Jamie met zijn geweldige billen die hier de dappere stijdt heeft gevochten. mocht je de serie nog niet gezien hebben dit is zeker een aanrader.

Gewoon even een dagje de toerist uitgehangen.

Tags:
No Comments

Post A Comment