7 Tips voor meer rust in je hoofd

7 Tips voor meer rust in je hoofd

We hebben er dagelijks mee te maken. De stress en druk van het leven, van het werk, sociale contacten. Alles en iedereen die maar wat van je wil. Alleen wat wil jij zelf. Waarschijnlijk als je deze post leest ben je geinteresseerd in tips om meer rust in je hoofd en misschien wel in je leven te brengen. Even ontsnappen uit alle drukte en een moment creëren wat geheel voor jezelf is. Naar huis rijden na een gezellige avond of een drukke dag en eigenlijk niet meer weten hoe je eigenlijk gereden bent. Boodschappen gaan doen en je lijstje thuis op tafel laten liggen. Thuiskomen je sluitels neerleggen en na 5 minuten zijn ze onvindbaar. Komt het je bekent voor? Hah.. dan lijk je misschien wel een klein beetje op hoe ik kan zijn en met nog een miljoen anderen met mij. Zoveel dingen tegelijk doen en niet bewust bezig zijn met het moment waarop het allemaal om gaat. Het HIER en NU.  Bewust en met volle aandacht bezig zijn met de handeling zonder afleiding van binnen of buiten af. Even niet bezig zijn met wat er geweest is en wat er nog gaat komen zoals Ekhart Tolle in zijn boek ”the Power of now” verteld. Ik heb wat simpele tips op een rijtje gezet die mij helpen om meer aanwezig te zijn met waar ik mee bezig ben zodat mijn hoofd minder overuren draait en ik mezelf niet laat leiden door mijn verstand en dus meer rust in mijn hoofd creeër

Jezelf volledig accepteren, zoals je ''NU'' bent, geeft rust in je hoofd

Tips voor meer rust in je hoofd

❁ Stop met multitasken
Multitasken, wat is het eigenlijk? Volgens een artikel uit Metro krant is het ook wel ongeconcentreerd bezig zijn met alles tegelijk waardoor er minder tijd is voor even helemaal niets. Even wegdromen bij een mooie gedachte. Je geeft je verstand geen rust om even te rusten waardoor je het altijd het gevoel hebt dat je het druk hebt. Ga eens bewust je tanden poetsen, met volle concentratie, bewust eten zonder een gesprek te voeren of achter je computer scherm te blijven zitten. Ga eens na hoe dit met je doet en wat voor gevoel dit oproept. Dit zal bij iedereen verschillend zijn. Het gaat hier vooral om wat je waarneemt.

Heb momenten waarop je even niets doet (moet)
Een moment alleen is dus niet met je telefoon, met netflix op de bank of iets anders wat je bezig houd. Gewoon even alleen en helemaal niets. Regelmatig even niets doen brengt ontspanning in het lichaam en geest, het bevordert creativiteit, geeft je energie en geeft je nieuwe inzichten waardoor er nieuwe wegen voor je open gaan. Het klinkt misschien eng of vreemd omdat je het gevoel hebt dat je nutteloos bezig bent. Omdat je voor je gevoel even niets doet voor de maatschappij. Maar wat is er belangrijker dan jezelf. Het is leuk om eens te oefenen je word er van zelf goed in. Probeer je eigen balans te vinden tussen activiteiten en even niets doen. Je hoofd laten rusten.

Maak lijstjes
Maak To Do lijstjes, dat voorkomt dat je alles moet onthouden. Schrijf alles op wat je wilt onthouden en hang het bijvoorbeeld op een zichtbare plek. Wanneer je alles opschrijft creeër je meer rust in je hoofd. Je hebt niet continue de drang om nutteloos te denken wat het ook alweer was wat je vergeten bent. Door het op te schrijven hoef je het niet te onthouden. Dingen die je nog wilt doen/verplichtingen die je hebt, bedenk het maar. Schrijf het van je af en streep het door als het klaar is. Gebruik bijvoorbeeld verschillende kleuren of tekens om aan te duiden of er nog aandacht aan besteedt moet worden of dat het geheel afgerond is. Voila! uit je hoofd dus meer rust en overzicht.

Dagelijks mediteren 
Regelmatig wordt gedacht dat het doel van meditatie is, om je gedachten geheel uit te zetten “het niet meer denken”. Het is een techniek om je gedachten tot rust brengen. Meditatie kan je naar een hoger niveau van bewustzijn brengen. (Dit is vaak een proces van jaren) Waardoor we meer rust, stilte en een gevoel van geluk kunnen ervaren. Het gaat niet om ”niet denken”,  juist om de observatie en acceptatie van gedachtepatronen en emoties, contact maken met het zelf.

Het reduceert de kans op depressies,
Het leert je meer compassie te ontwikkelen,
Zorgt voor een betere focus en concentratie,
Het verhaagt de bloeddruk,
Het vermindert stress,
Het helpt je beter slapen.

Zo zijn er nog veel meer redenen waarvoor medicatie goed is voor je lichaam en geest.

Het is voor mij even een momentje voor mezelf in mijn eigen concon. 5 a 10 minuten per dag kan je al helpen om meer rust te vinden. Zoek een plekje in huis of op het werk waar jij even geheel stil zitten zonder gestoord te worden en concentreer je op je ademhaling. Ga eens na waar je je adem je lichaam in voelt gaan en tot waar je deze kunt volgen om vervolgens de zelfde weg naar buiten te observeren. De ene dag zal het je beter af gaan dan de andere dag. Je zult merken als je dit dagelijk oefent je het vormen van ongecontroleerde en dwangmatige gedachten kunt uitstellen en even in een moment van stilte kunt zijn.

Ga bewegen
Door te bewegen verlaag je het gehalte mentale stress, wat een positief effect heeft op je overvolle mind, het is namelijk bewezen dat door beweging endorfine in het lichaam aangemaakt wordt die ervoor zorgt dat we onzelf goed voelen. Bijna iedereen kan een vorm van beweging uitoefenen alleen is het van belang dat je iets doet waar je energie uit kunt halen. Iets wat je leuk vind om te doen. Maak eens een boswandeling, doe eens een lesje yoga mee, ga zwemmen met iemand uit je omgeving, hardlopen, surfen of misschien wel iets wat nog veel leuker is voor jou.

Doe dingen waar je blij van word
Door dingen te doen waar je blij van word krijg je meer energie, vergeet je even al je zorgen. Het is niet zo dat als je alleen maar leuke dingen doet je geen zorgen meer hebt. Daar geloof ik namelijk niet in. Wel is het zo dat als je steeds dingen blijft doen waar je geen energie uit krijgt, het het stress gehalte in je lichaam en geest verhoogd en dat is juist wat we niet willen. Ga uit met vrienden, lunchen, naar het strand, dagje sauna.

Heb een hobby
Ga als je het nog niet hebt opzoek naar iets waar je jezelf volledig in kunt verliezen of eigenlijk de tijd volledig vergeet. Iets dat als je ermee bezig bent op de klok kijkt en je jezelf verbaast dat het ineens een aantal uur later is. Dit is hoogst waarschijnlijk iets waar je goed in bent en of heel erg leuk vind om te doen. Denk bijvoorbeeld aan tekenen, iets ontwerpen ( achter de naaimachine), bloemschikken, fotograferen, haken noem maar op. Je kunt je hoofd even geheel op iets anders zetten, even een moment weg zijn van het continue dwangmatige denken.

No Comments

Post A Comment