Oesters eten op Île d’Oléron

Oesters eten op Île d’Oléron

Even een korte post, iets bijzonders wat ik even met jullie wil delen.

Een parel aan de Franse west kust. Île d’Oléron alsof we aangekomen zijn op een subtropisch eiland. Het eiland staat bekent om zijn oesterkwekerijen en zout plantages. Zonder uren te hoeven vliegen zijn we beland op een geheel andere planeet. Alles gaat op zijn elfentachtigst, het werk wordt met de hand gedaan en een smaak sensaties daar zeg je u tegen. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik echt in Frankrijk ben. Gekleurde cabins, watertjes en vissersboten en serene rust. Er is geen haast. Heerlijk! Er hangt een gezellige ontspannen sfeer. Bruggen met beschreven liefdes oesters, die reflecteren in het zonlicht.</p

Vrijdag hebben we onze eigen gevangen oesters gegeten, vers uit zee zo het mondje in. Dus mooi vergelijkingsmateriaal om te bepalen of ze echt zo lekker zijn op het eiland. We rijden de oesterroute en komen langs verschillende dorpen.. We strijken neer bij La cabane du sans souci zoeken een plekje in de zon aan een houten vat met 2 krukken. In het hout staan onze namen gegraveerd deze plek is voor ons! Perfect. We bestellen een proeverij met 6 oesters 4 grote garnalen wat torenschelpen en een krabtang in ons aller beste Frans.. het was echt het proeven waard een ware smaaksensatie, een explosie voor mijn smaakpupillen.. en dat glaasje rose smaakt er ook erg lekker bij. Echt een aanrader om een bezoekje te brengen.

Ile d’ Oleron is toch wel een van de meest bijzondere plekken van frankrijk waar ik tot nu toe geweest ben langs de westkust. Wildkamperen op het eiland gaat iets moeilijker, al lukt ons zoals gewoonlijk altijd om een mooi plekje te vinden aan de bosrand bij een sportcomplex wat op 2 minuten afstand van de zee ligt.

Mocht je het leuk vinden om wat meer achtergrond informatie te weten over het kweek proces kun je hieronder gerust doorlezen en doorklikken bij het woord oesterklus. 😉

Het kweken van oesters is een heel proces en duurt zo’n 3,5 jaar tot 4 jaar. Dat betekent dat vanaf het eerste moment dat een oester ter grote van je nagel wordt gevangen tot aan een volwassen oester die je bij de vishandel of in restaurant koopt er meer dan 500 handelingen plaats moeten vinden voor het zover is.

Baby oesters worden met behulp van speciaal ontworpen stokken met ronde kunstof schijven gevangen op de bodem voor de kust van eiland Île d’Oléron. Als ze zich eenmaal gesetteld hebben op de schijven, op dat moment voelen ze dat zo, worden ze uit het water gevist en met behulp van een trilmachine verwijderd en tegelijkertijd handmatig gesorteerd op grootte. Nadat dat is gedaan worden de oesters in speciale plastic zakken met mazen terug gezet in de zee. Daarna begint pas echt de ‘ Oesterklus‘ en start het bijna 3 jaar lange kweekproces van de jonge oesters.

Vergeet niet dit bericht te Liken en te delen.

1 Comment
  • Yoga11 | Van fancy wandelgear tot olifanten voeten
    Posted at 16:12h, 14 November Reply

    […] ontdekken waar we in Frankrijk nog niet geweest zijn. Zo heb je misschien al kunnen lezen dat bij Île d’Oléron zijn geweest, oesters proeven. Nu is het toch echt tijd om richting het zuiden te rijden. La Rhune […]

Post A Comment