Goede voornemens 2019, zo hou je ze gegarandeerd vol

Goede voornemens 2019, zo hou je ze gegarandeerd vol

2018 is voorbij en ik voel alle goede voornemens alweer opkomen. Wat is het jaar omgevlogen, al zeg ik het zelf. Wat zijn jouw goede voornemens voor 2019? Een fris jaar, een nieuw begin, nieuwe voornemens. Mogelijk heb je in je hoofd al een lijst gemaakt met 10 tallen goede voornemens. Dingen die je dit jaar anders zou willen aanpakken?
Minder tijd spenderen op je smartphone – afvallen – meer sporten – meer tijd met vrienden – meer geld verdienen? Of kies je voor meer duurzaamheid en minimalisme? – minder vlees eten – je eigen tas meenemen naar de supermarkt – minder plastic – minder spullen kopen – vaker de fiets pakken ?

Maar hoe doe je dat dan toch? Al die grote dromen waar maken om een geweldig leven te leven en gelukkig te zijn. Het klinkt allemaal zo makkelijk alleen weten we allemaal dat het leven niet altijd even gemakkelijk is. Wat wel heel gemakkelijk gaat is steeds terug te vallen in oude patronen. In het nieuwe jaar beginnen we weer – op maandag of na de vakantie pakken we het weer op? Hoe komt het toch dat we allemaal zo goed zijn om ons te verschuilen achter ons overlevingsmechanisme wat uitstelgedrag heet? Nou ik zal je vertellen wat ik daarover denk.
We zijn met zijn allemaal  gewoon een stelletje lafaards, die het moeilijk vinden om met onszelf geconfronteerd te worden. Eerst bij onszelf te raden gaan waar het probleem ligt in plaats van bij een ander. Niet meer bewust zijn van ons lichaam en al snel naar de dokter gaan om onze problemen om te laten lossen met een pilletje. Waar ik natuurlijk zelf ook altijd aan mee gedaan heb.

Verandering begint bij jezelf. Zoals Michael Jackson al zong ”Look in the mirror en make a change ”

Na het lezen van deze post, zal je meer inspiratie hebben om gegarandeerd je goede voornemens vol te houden en ze ook daadwerkelijk uit te voeren.

Kleine opdracht;
Wees eens 100% eerlijk tegen je zelf en ga eens na hoeveel goede voornemens van de afgelopen jaren nou echt gelukt zijn en je ze na het passeren van 1 februari nog steeds vol houdt. Misschien op de dag van vandaag nog steeds doet. Kun je het dit jaar misschien ander aanpakken waardoor je je goede voornemens vol kunt houden.

Hoe hou je het vol?
Natuurlijk heb ik ook goede voornemens echter heb ik mezelf voorgenomen deze niet te starten op 1 januari van het nieuwe jaar. Ik start op elke dag, waarop ik dit kan en maak er geen voornemen van het jaar van maar van het leven. Ik probeer de lat voor mezelf zo laag mogelijk te leggen door steeds in kleine stappen te werken. Dit jaar ga ik mezelf vooral focussen op dichter bij mezelf komen, persoonlijke groei, genieten van het leven met positieve gedachten en doen waar ik energie van krijg. Er zullen in mijn leven ook dingen zijn die ik minder leuk vind en zal deze dan ook accepteren. Het leven gaat met up’s en Down’s – This is part of live!

1. Begin met 1 ding tegelijk
Misschien herken je het gevoel dat je zoveel dingen tegelijk wilt veranderen, echter weet je niet waar te beginnen. Of misschien heb je helemaal geen idee wat je wilt veranderen in je leven. Er is altijd wel 1 goede voornemen waar je mee kunt starten. Wist je dat Rome ook niet in 1 dag gebouwd is? en dat het dus onmogelijk is om oude vast geroeste patronen/gewoontes direct op te lossen. Begin klein! En doe 1 ding tegelijk. Jan Bommerez inspireerde mij vooral met zijn uitspraak ”Door 1 ding te veranderen, kun je je hele leven veranderen.”

2. Leg de lat niet te hoog
Hiermee wil ik zeggen dat het belangrijk is om je doelen klein en haalbaar te maken. Zie het als ongetraind de Kilimanjaro beklimmen. Bijna onwaarschijnlijk dat je je voornemen/doel niet in 1 keer zult behalen, wat frustratie met zich mee brengt. Je geeft jezelf de schuld, voelt je waardeloos. ” zie je wel dat ik het niet kan” negatieve gedachten die voortkomen uit eerdere ervaringen waarin je misschien voor je zelf gefaald hebt. Probeer jezelf te focussen op wat er wel goed is gegaan, dan wat er niet goed is gegaan. Elk zaadje dat je in jezelf plant groeit of deze nu positief is of negatief. Elke negatieve overtuiging in jezelf vormt een blokkade waar je misschien later in je leven last van kunt hebben, in wat voor vorm dan ook. (Emotioneel, lichamelijk etc.)
Dus blijf dicht bij jezelf, wees lief voor jezelf, blijf streven en leg de lat wat lager dan je normaal zou doen.

3. Vergeef jezelf
Het gaat er niet om als je misstappen hebt gezet, je niet dichter bij je doel bent gekomen. Leren lopen doe je ook met vallen en opstaan, alleen wordt een kind vaak boos op zichzelf. Hij staat op en probeert het opnieuw, krijgt daarbij positieve reacties krijgt vanuit zijn omgeving over hoe goed hij/zij het heeft gedaan. Gek toch dat we dit in onszelf verloren zijn en de schult telkens op ons nemen en ons dan ook nog eens minder gelukkig gaan voelen. Burn outs, depressiviteit, lichamelijk klachten, stress. Keer op keer teleurstellingen meemaken waardoor we onze moed verliezen en vaak stoppen met met ons pad naar ons doel te bereiken. Kijk jezelf aan in de spiegel en vertel jezelf eens vol overtuiging dat je het waard bent en dat je het goed hebt gedaan, ook al heb je het doel niet behaald wat je voor ogen had. Ga eens na hoe dat voor jezelf voelt. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring.

4. Houd je resultaten bij
Maak voor jezelf inzichtelijk welke doelen je wilt behalen, hoe je dat wilt bereiken, wat je daar voor nodig hebt en hoe de voortgang gaat. Schrijf het op, maak foto’s, etc. Hierdoor krijgt je meer overzicht en geeft het rust in je hoofd. Het werkt motiverend. Ook helpt het je om te reflecteren op je gedrag. Wat is er goed gegaan en welke ‘kleine’ verandering kun je nog maken, wat je voornemens ten goede doet.

5. Maak gebruik van sociale controle
Alleen is ook maar zo alleen. Er is altijd wel iemand bij jou in de buurt, iemand die je kent, met dezelfde goede voornemen op dat moment. Maak je voornemen zo dat je er energie uit krijgt en dat je het leuk vind om ermee bezig te zijn. Misschien is het je partner, een vriend(in) of collega. Ga eens in gesprek en motiveer elkaar.
Het kan ook zijn dat geen idee hebt en je totaal vast loopt, wat natuurlijk heel erg vervelend is. Schaam je vooral niet! Zoek hulp bij het zoeken naar jouw kleine verandering die jouw leven kan doen veranderen. Ik zie het als een verrijking voor jezelf! En Ja ik heb ook regelmatig hulp gezocht als ik vast stond in mijn oude vastgeroeste patronen en zelf niet meer wist in welke hoek ik van mezelf moest zoeken aangezien ik alleen maar buiten mezelf zocht naar veranderingen. Ik ben trots op mezelf dat ik mezelf gegund heb om hulp te zoeken.

6. Heb discipline/ hou vol
Onderzoek heeft aangetoond dat verandering niet in 1 dag plaats kan vinden en waarschijnlijk wist je dat zelf stiekem ook al wel. Dat heeft tijd nodig. Het duurt ongeveer 21 dagen om te wennen aan nieuwe patronen/ gewoontes, echter zijn ze dan nog niet ingeslepen in ons systeem en gevormd tot automatisme. Hier hebben we langer voor nodig. Na zo’n 66 dagen kun je pas stellen dat de nieuwe gewoonte een automatisme is geworden (dit is slechts een indicatie). Probeer je zelf dus niet te frustreren/ of de schuld te geven als je even een misstap maakt. Hou vol – de aanhouder wint!

Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar? Laat een berichtje achter onder deze post.

No Comments

Post A Comment