Wat minimalisme je persoonlijk brengt

Wat minimalisme je persoonlijk brengt

Ik zit op mijn bed van mijn voormalige woning in de weet dat ik over 5 maanden volledig in de camper zal gaan wonen. Ineens daalt het besef in als een bliksemschicht die inslaat en de hele aarde doet trillen. Over 5 maanden zal mijn huis volledig leeg zijn. Neem ik afscheid van mijn oude vertrouwde huisje waar ik eigenlijk zat van was en toch doet het me wat. Het oude vertrouwde waar we met zijn allen zo snel aan vast houden en het moeilijk vinden om los te laten. Ik kijk een tijdje doelloos en leeg voor me uit in de hoop dat alle spullen uit zichzelf zullen verdwijnen. Ik kan alleen maar verlangen naar rust. Waar zal ik beginnen? Waarom heb ik eigenlijk gewacht tot ik mijn huis leeg moest halen? Als ik het over had mogen doen, zou ik al een jaar eerder begonnen zijn met minimaliseren. Verderop in deze post vind je tips hoe je hier vandaag al een stap kunt maken naar minder spullen. Less is more!

Wat is minimalisme?
Ik zie minimalisme als een manier van leven die je op op verschillende manieren kunt vormgeven.
Het is voor mij meer een leefstijl om balans te vinden en om dichter bij mezelf en de natuur te komen. Meer waarde te hechten aan zaken die er echt toe doen en je te kunnen richten op je eigen essentie. Waarden zijn dingen waar je blij van word, waardoor je in je flow komt en de tijd even vergeet. Volgens onze beste vriend Google houdt minimalisme in; het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken.

Wat levert het je persoonlijk op?
Persoonlijk kan ik best chaotische zijn – alsof er een wervelwind door het huis is gegaan die het volledig heeft doen ontploffen en ik er zelf dan enorm onrustig van kan worden. Onderwerpen als minimalisme en duurzaamheid hebben altijd wel mijn aandacht getrokken. Ik zie minimaliseren als een manier van leven. Een manier om meer rust in mijn hoofd te creëren, minder chaos, meer tijd voor dingen die er echt toe doen. Zoals persoonlijke ontwikkeling, creativiteit ontwikkelen die ver In een oud stoffig ladekastje ergens achterin ons brein verstopt ligt waarvan we het bestaan niet eens wisten. Minder spullen om me heen zorgen voor minder momenten van woedelijke-irritatie buien – (hoogt waarschijnlijk op mezelf die ik op mijn geliefde projecteer, herkenbaar ?) – waarin ik alles als een stier met stoom uit mijn oren begin op te ruimen. Als ik terug kijk naar het opruimen van een 2 jaar geleden, kan ik dat niet perse opruimen noemen. Alle spullen werden achter een deur opgeborgen en het leek er niet meer te zijn. Echter werden het er niet minder spullen van, alles leek pootjes te hebben en lag de week daarna weer ergens in huis geslingerd zonder dat ik me bewust kon herinneren dat ik het echt nodig heb had. Nu wil ik niet zeggen dat ik 100% minimalist ben, wel vind ik het interessant om bezig te houden met bewuste keuzes en persoonlijk ontwikkeling.

Nu ik al minimaal 4 maanden in mijn camper leef merk ik pas hoe weinig spullen ik nodig heb om te kunnen leven en of het me daadwerkelijk meer rust oplevert. En het antwoord is een dikke vette JA en nog veel meer. Door minder spullen en minder spullen kopen heb ik minder afleiding en heb ik ineens meer tijd heb om te lezen, sporten, tijd met vrienden door te brengen, me te verdiepen in onderwerpen waarin ik geïnteresseerd ben ( als gezonde voeding, energetische geneeskunde, persoonlijke groei en ontwikkeling, duurzaamheid en minimalisme). Ik hoef minder vaak schoon te maken en op te ruimen. Het levert meer energie op omdat je je energie gebruikt en in onderwerpen die waarden toevoegen aan mijn leven. Steeds minder heb ik belang voor aanbiedingen in de winkels en reclame campagnes. En het alles mooiste is nog dat het aan de eind van de rit ook nog eens een hoop geld bespaard. Ik denk steeds vaker na over of ik het echt nodig heb en meestal is het antwoord nee. Zo beschrijft Jeanine Schreurs in haar onderzoek, ‘Leven met minder’ dat het minder spullen ook nog eens leiden tot een toename van het zelfvertrouwen, persoonlijke onafhankelijkheid, meer zelfkennis en persoonlijke groei.

Hoe ben ik begonnen?
Stuk voor stuk laat ik alle spullen die ik tegen kom door mijn handen gaan en begin ik met opruimen. Ik begin bij mijn kleding. In mijn verdiepings-tocht over minimalisme ben ik erachter gekomen dat het goed is om klein te beginnen en 1 ding tegelijk aan te pakken. Ik doe een enthousiaste poging om waardige stukken via internet te verkopen echter kom ik er al snel achter dat dat al snel een dagtaak is en vrijwil meer stress en frustratie oplevert dan een dag gezellig met mijn vriendinnen op de markt te staan. Alles wat niet verkocht wordt gaat naar het goede doel! Dit lijkt me een heel mooi streven en dit is ook goed voor je eigen gevoel. Iets doen voor de mede mens die het veel harder nodig hebt dan jij zelf. Goed maar wat levert het me nu eigenlijk op dat minimaliseren/ ontspullen.

In de volgende alinea ga ik iets dieper in op mijn gedachten gang over minimalime, mocht je dat niet interessant vinden dan kun je deze alinea overslaan 😉

Ons interieur van toen was volledig van de kringloopwinkel. Natuurlijk zijn er wel dingen die ik echt belangrijk vind zoals mijn servies goed en mijn camera. Dit zijn dingen die er voor mij echt toe doen en waar ik blij van word.
Binnen het minimalisme vind ik het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Als ik iets nieuws koop vraag ik mezelf eerst meerdere malen af, ‘ heb ik dit echt nodig ‘ of is dit omdat ik mezelf even minder voel en het stootje dopamine nodig heb? Wordt de wereld er beter van als ik dit koop? Hoe duurzaam is het product voor het milieu en voor de mensen die mijn spullen hebben gemaakt? Hoe is hun leef en werk omgeving.
Als ik naar de biologische stoffenwinkel ga kost mijn stof minimaal 20 euro per meter, dus hoe kan ik een spijkerbroek die door iemand anders gemaakt is voor minder dan 10 euro kopen en denken dat de leefomgeving van diegene bevordelijk is voor zijn gezondheid en die van de natuur. Koop ik de kiloknaller kip die volgespoten is met hormonen en water en wie weet wat nog meer zodat ik elke dag een bulk aan kip kan eten of verwen ik mezelf 1 keer in de week met een lekker stukje waar ik bewust over zijn leven en mijn eigen leven nadenk.
En natuurijk ben ik ook wel eens die klootzak die op momenten iets minder aan het milieu en mezelf denkt! Dat mag je best weten, echter probeer ik dit zoveel mogelijk te beperken.

Goed we waren gebleven bij het opruimen. Als je kleiner gaat wonen/ of gaat verhuizen word je al snel geconfronteerd met de hoeveelheid ( onnodige) spullen die je hebt verzamelt in de loop der jaren. Dat ene lampje omdat hij maar 5 euro was en je eigenlijk zat bent, bewaar je toch maar omdat hij misschien ooit nog van pas komt en 5 jaar later nog steeds in die zelfde kast staat of misschien wel naar de schuur is verplaatst waar hij staat te verstoffen. Breng het naar de kringloop of maak er iemand anders blij mee.
Zo ging er de laatste maanden niemand bij ons de deur uit zonder dat hij iets mee had genomen wat voor hem wel als waarde gezien werd. Mijn leren laarzen, een wollen priktrui die ik al 26 keer de kans gegeven heb. Het voelt goed als iemand anders er blij van word, dan word ik dat ook.

Tips voor minimaliseren
Goed. Hoe maak je dan de keuzes, Wegdoen of Houden?
 Ookal hebben we in de loop der jaren met zijn allen al heel wat spullen weg gedaan, hoogst waarschijnlijk zijn daar 1 of meerdere spullen voor in de plaats gekomen. Als je echt bewust gaat kijken kom je er al snel achter dat je huis mogelijk vol staat met een heel hoop waar je de oorlog niet mee kunt winnen. Allemaal dingen die je woning er stylish uit laten zijn.
En née daarmee zeg is niet dat wij alles weg gedaan hebben. Ook staan er spullen opgeslagen in verhuisdozen. Wij hebben onszelf bij alle spullen die we handen hadden afgevraagd, “hebben we dit echt nodig? Hoelang hebben we dit al niet gebruikt?” Was het antwoord Née, of langer dan een jaar dan ging het linea-directa richting de kringloopwinkel of de bak in. Ook hebben we een heel hoop spullen weggegeven aan vrienden en familie.

◦ Zorg dat je in een opruim bui bent.
◦ Ga gestructureerd te werk ( 1 kamer of kast per keer )
◦ Een Jaar of langer niet gebruikt —> wegdoen
◦ Geef dingen weg ( zo krijgt je lievelings vaas weer nieuwe liefde)
◦ Ga eens een week lang primitief leven, even helemaal terug naar de basis dan ontdek je hoe weinig spullen je eigenlijk echt nodig hebt. (Zoals is beschreven heb in het artikel 6 days into the wild, Sweden)
◦ Of… doe mee aan de 100 dagen Challenge van growthinkers.nl.

➳ Vragen die je jezelf kunt afvragen bij het ontspullen

◦ Word ik er blij van ( en je mag best even stilstaan bij het waarom)
◦ Is het iets wat ik echt nodig heb in mijn leven
◦ Bewaar ik dit vanuit schuldgevoelens naar een ander?
◦ Waarom heb ik het eigelijk
◦ Zou ik dit als het nu in de winkel ligt kopen als het 20 euro of duurder is?

Er zijn natuurlijk ook spullen die je echt – echt niet weg wilt doen, geef ze dan een tweede leven. Als het gaat om kleding, trek het eens aan in verschillende combinaties. Maak dan met jezelf de afspraak als het na een maand niet gedragen/gebruikt is gaat het alsnog weg. Dan heb je het waarschijnlijk toch niet zo nodig zoals je verstand je wijs maakt.

Ik ben heel erg benieuwd hoe het opruimen is gegaan en wees niet te verlegen om je ervaring hieronder te delen.
4 Comments
 • Sylvia Berger
  Posted at 13:01h, 23 January Reply

  Mooi stukje en heel erg herkenbaar. Ben allang van plan eens oo te ruimen (lees weggooien) maar wacht op mijn opruimwoede. Wellicht van de zomer maar eens beginnen! 😉
  Was toch makkelijker toen we in Canada woonden, en toen hadden we inderdaad ook niet veel nodig

  • Yoga11 Samantha
   Posted at 15:02h, 31 January Reply

   Hoi Syvlia,
   Dat klinkt als een mooi plan. Het is belangrijk om een moment te kiezen waarop je er zelf volledig klaar voor bent. Mooi om eens bij jezelf na te gaan wat het maakt dat het in Canada een stuk makkelijker ging dan nu?

 • Iris klijn
  Posted at 09:03h, 24 January Reply

  Mooi stuk sam en inderdaad heel herkenbaar. Na de verhuizing veel meegenomen, maar staat nu na ruim een jaar nog steeds in dozen op zolder🤔 ik voel een opruimdag aankomen😅 Enjoy lieverd!!

  • Yoga11 Samantha
   Posted at 15:05h, 31 January Reply

   Hey Iris,
   Ik ben heel benieuwd hoe het je af gaat 😉 Het is zo gemakkelijk om alles in dozen te stoppen en uiteindelijk niet meer weten dat je het hebt. Dan is de vraag is het dan wel zo belangrijk om te bewaren 😉

Post A Comment