Zelfacceptatie : Accepteer jij jezelf 100 % ? zo kom je een stap dichterbij

Zelfacceptatie : Accepteer jij jezelf 100 % ? zo kom je een stap dichterbij

Ik werd vannacht wakker en kon de slaap niet meer vatten. 02.30 gaf mijn wekker aan. Ik kon alleen maar denken over het feit hoe verbaast ik was over hoeveel belemmerende en negatief geladen gedachten een mens op een dag en in zijn leven heeft. Hoe belemmerend mijn eigen gedachten zijn en ik er soms gek van word dat er meerdere stemmen in mijn hoofd overal een oordeel over vergen. Dat is toch iets heel bijzonders? Vind je niet? Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gemiddeld 40.000 gedachten per dag hebben. Bij gezonde en gelukkige mensen is zo’n 70 procent van deze gedachten negatief geladen. Er moet toch een weg zijn om dit te doorbreken?
Zelf heb ik een tijd lang gestruggeld met mijn zelfbeeld en ik weet dat ik niet alleen ben. Ook jij zal waarschijnlijk jezelf niet volledig accepteren zoals je bent of ergens onzeker over zijn. Ik moet zeggen, ook ik ben nog niet op het punt van 100% procent acceptatie, echter durf ik nu wel te zeggen dat ik er mag zijn. Dat ik mijn geluk zelf moet creëren en niet af kan laten hangen van externe factoren. Ik vond mezelf nooit goed genoeg, mijn lichaam kon er altijd beter uitzien. Ik vergeleek mezelf met de uber strakke modellen die de Victoria secret show liepen en liet me daar behoorlijk door beïnvloeden. Gaande weg leer ik steeds meer over de invloed van negatieve gedachten/ belemmerende overtuigingen en ingrijpende gebeurtenissen in het leven op je lichaam en geest. Over hoe deze belemmerende gedachten/situaties blokkades in mijn lichaam vormen en ik verstrengeld ben geraakt in dit alles en niet meer wist hoe ik een weg uit deze situatie van lichamelijk ongemakken kon banen. Het maakte me angstig. Ik heb mijn vader jaren lang zien strijden en steeds dieper zien zakken tot het moment dat het leven hem te zwaar is geworden. Het heeft me wakker geschud en ook veel dingen geleerd.

De invloed van belemmerende gedachten op mijn lichaam
Ik vond het moeilijk om mezelf de tijd te gunnen om eens een middag dutje te doen als mijn lichaam daarom vroeg, Ik vond dat zonde van mijn kostbare tijd op aarde. Of gewoon op de bank zitten en even mijn ogen te sluiten en niets te doen zonder afleiding ( telefoon, radio, boek etc). Op het werk voelde ik mezelf onmisbaar en verantwoordelijk wat soms een enorme druk met zich meebracht. De dagelijkse sleur waarin ik me mee liet slepen. Denken dat ik het verdriet van mijn vader na 5 maanden verwerkt heb en blijkbaar na 3 jaar nog steeds met mezelf meesleep. In de loop der jaren hebben zich natuurlijk nog veel meer dingen voorgedaan die in mijn lichaam opgeslagen zijn in de vorm van klachten.
– Vermoeidheid (verminderde energie)
– Darmproblemen
– Spanning in mijn schouders en nek met uitstraling naar mijn hoofd
– Blessures aan mijn pols, boven arm, Iliopsoas
– Vermindert libodo
– Slecht slapen
– Huidproblemen
– Mood swings
– Oorsuizen (piep, Tinnitus)
Van Manueel therapeut naar fasciatherapeut tot energetische geneeskunde en weer terug naar de manueel therapeut om mijn klachten te verminderen, heb ik nooit nagedacht om het probleem bij mezelf te zoeken en van binnenuit te gaan werken en op te ruimen. Het is toch veel makkelijker om de behandeling de schuld te geven als het niet werkt. Om pijnstillers te slikken of zalfjes te smeren om de symptomen die ons lichaam aangeeft te dempen.

Het is nu tijd om mijn ogen te openen en uit die fixed mind te komen!
In een zoektocht van een aantal jaar, van yoga practice, meditatie, hulp van buitenaf en nu 5 maanden volledig tijd voor mezelf te hebben genomen voor persoonlijke ontwikkeling, begin ik nu in te zien en te geloven dat ik mijn lichaam en geestelijke pijn zelf veroorzaak door niet volledig naar mezelf te luisteren en te voelen wat mijn lichaam me aangeeft. Dat mijn kijk op het leven niet de enige weg naar Rome is. Door mijn leven, lichaam, omgeving, mijn patronen en klachten eens van een andere hoek te belichten, heb ik andere inzichten gekregen. Het is nu tijd om de oorzaak van binnen op te zoeken en mijn pijn aan te gaan. Te stoppen met symptoom bestrijding zoals in de reguliere geneeskunde gebruikt wordt. Ik ga mijn shit opruimen om een veel leuker leven te ‘leiden’ in plaats van te ‘ lijden’. Zonder boos op mezelf te hoeven zijn. Ik heb nooit geleerd om de connectie met mijn innerlijke zelf te maken en te leren luisteren naar wat het nodig heeft en wat het me aangeeft. Zie je lichamelijk ongemak als het acculampje van je auto die gaat branden. Je zet je auto langs de snelweg en draait het lampje eruit en het probleem is opgelost toch? en je kunt weer op de zelfde snelheid verder rijden voor de komende 10 maanden. Mogelijk zul je nu lachen.. Dat deed ik ook toen ik het voor het eerst hoorde. En wist ik dat het een kern van pure waarheid was.

De kracht van negatieve gedachten op ons lichaam en geest
In de loop der jaren zijn we in de westerse wereld de connectie met het voelen en de connectie me ons lichaam langzamerhand steeds meer kwijt geraakt. Er is bijna geen tijd meer om echt tot rust te komen en even tijd voor jezelf te nemen en aandacht te schenken aan onze patronen. Om stil te staan bij waar bepaalde gevoelens en lichamelijk/geestlijk klachten vandaan komen. We geven de schuld aan de druk vanuit je omgeving, social media, de maatschappij etc. We draven maar door tot we erbij neervallen.
Gedachten en overtuigingen hebben een enorme kracht op ons leven. Het bepaald hoe we in ons leven staan en welke richting we eraan geven. Soms zit je vast in een stroom van negatieve gedachten en is het mogelijk om het van de positieve kant te bekijken. En als daarvan 70 procent negatief geladen is, waar is het dan mee bezig de hele dag? Je zult denken dat dit voor jou niet van toepassing is. Klopt! Je bent het je niet bewust 😉 Waar ons verstand het nu vooral druk mee heeft, is het voorkomen van allerlei schijnongelukken (die beren op de weg), met name emotionele pijn als de angst om afgewezen worden, depressiviteit, eenzaamheid, et cetera. Dit komt doordat angst de grootste motivator is voor gedrag. Ik schrok best wel bij het lezen van deze feiten, hoe onbewust we hier met zijn alleen eigenlijk van zijn, vind je niet?
In je eerste 8 jaar van je leven ontwikkel je patronen en mechanismen in het brein die je mogelijk nu nog steeds uitvoert. Zie je brein als computer die telkens dezelfde afspeellijst afspeelt die jij hebt aangezet. In elke situatie kun je op 3 manieren reageren. Vechten, Vluchten of bevriezen. Bevriezen is iets wat zich in je lichaam opslaat als een blokkade. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn, als iemand die naar tegen je heeft gedaan, een beperkende overtuiging die je je zelf steeds weer oplegt maar ook het overlijden van een dierbare, ziekte etc. Overtuigingen die je in de loop der jaren hebt geleerd ( waarvan jij denkt dat ze de waarheid zijn) zijn opgeslagen in je brein en zullen niet veranderen als jij ze niet uitwist en verandert.

De weg tot transformatie en heling
Alles waar je aandacht aan geeft zal groeien, of dit zaadje nu positief of negatief is. Een positief zaadje zal uitgroeien tot de meest mooie gewortelde boom vol kracht, energie en liefde. Deze boom zal een positief effect hebben op je lichamelijk/ geestelijk welbevinden, je gezondheid en je omgeving. Dan kun je zelf wel bedenken hoe een negatief zaadje uit zal groeien. En ik kan je uit ervaring vertellen dat deze boom vaak diep geworteld zit en vaak moeilijk te verteren is.

 Opdracht 1;
Kijk eens naar je zelf. Maar dan echt. Loop eens naar de spiegel en kijk jezelf eens recht in de ogen aan. Ben jij een van die schapen die als maar doorgaat en zichzelf regelmatig voorbij loopt? Ben je oprecht eerlijk en lief tegen jezelf? Hou je echt van jezelf? Doe je wat je leuk vind? Waar je energie van krijgt? Kun je hardop in de spiegel tegen jezelf zeggen vol overtuiging zonder te lachen of schaamte te voelen “Ik ben het waard” ” ik hou van mezelf” ” Ik accepteer mezelf volledig zoals ik ben, met al mijn min en plus punten”
Hoogst waarschijnlijk is dit voor velen heel erg moeilijk. Dat is helemaal niet erg! Je hebt het mogelijk nooit geleerd of staat er niet voor open.

Opdracht 2;

( 5 minuten per dag – Iedereen kan 5 minuten per dag vrij maken 😉 )

Zet de timer van je telefoon en zet hem op 5 minuten. zoek een plek op waar je niet gestoord kan worden en ga op een stoel zitten. Rug recht (weg van de leuning) voeten plat op de grond en je handen laat je rusten op je boven benen. sluit je ogen en ga eens voelen. Ga eens voelen wat er in je opkomt, kijk eens naar gedachten die er langs komen. Is het onrust, dan is het onrust wat er opkomt. Blijf bij die onrust en ga eens na waar het vandaan komt.
Misschien zijn er oordelen van leuk of niet leuk. blijf daar bij en ga eens na waar het vandaan komt probeer dan eens niet te oordelen over het oordeel wat je hebt. 😉

Ik ben heel benieuwd hoe je de opdrachten hebt ervaren? Wat zijn jouw struggels? -en wat roept het bij je op.

Bronnen;
Vilna.nl, Gijs Jansen, Energetische geneeskunde

No Comments

Post A Comment