Dagboek; Ben jij de Denker of de Waarnemer?

Dagboek; Ben jij de Denker of de Waarnemer?

Deze trip staat in het teken van persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Bij spiritualiteit denken we vaak aan bovennatuurlijk krachten en godsdiensten, echter heeft spiritualiteit te maken met de persoonlijke zoektocht naar antwoorden, betekenis en waarheden in het leven. Voor mij is het met een open blik kijken en ervaren, wat er nog meer in de wereld te leren is en nog belangrijker wat ik van mezelf kan leren door even pauze te nemen.

Zo werd ik van de week verrast door een mooi leermoment wat ik graag met je wil delen, zodat je het mogelijk kunt herkennen bij jezelf.

Overspoelt door een vlaag van emoties waarbij het gevoel ontstaat dat mijn keel van binnenuit dicht geknepen wordt, de onrust in mijn lichaam, een drukkend gevoel op de borst en een fluffy pluizen hoofd zit ik op mijn meditatie kussen. Het is heel even stil, waarna de bom keihard met hard geknetter in mijn hoofd inslaat. Ik kom tot het besef dat ik mezelf zo hard voorbij ben gelopen en een stap terug moet doen. Ik ben in mijn enthousiasme volledig gedoken in de materie over persoonlijke en spirituele ontwikkeling, waarbij het het ego mij al het ”moeten” oplegt, waar ik natuurlijk totaal niet bewust van was op dat moment. Het opgeheven ” ik kan de hele wereld weer aan” gevoel van 2 weken geleden is volledig in mijn schoenen gezakt. Of eigenlijk door me schoenen heen de grond in en ik voel angst. Zal ik dit gevoel weer terug krijgen. Dat energieke gevoel, gevuld met geluksstofjes wat zo heerlijk aanvoelt. Het duurt even voor ik het bloed in mijn voorhoofdskwab voel terug stromen en weer helder kan denken. Na een aantal minuten lang met mijn vingers op mijn voorhoofd en duimen tegen mijn slapen te hebben gezeten en diep door te adem.

Ik besef me dat ik me mee heb laten slepen door mijn ego, dat de belemmerende gedachten de overhand hebben genomen en allerlei verhalen en scenario’s maakt die eigenlijk helemaal niet waar zijn. Dat ik besef dat ik het voelen even geheel voorbij ben gelopen al dacht ik dat ik er aandacht aan gaf. En dan ook nog eens mezelf beschuldig dat ik de signalen heb gemist. Het ego wat in mijn hoofd verteld dat ik meer moet lezen, harder me best moet doen, moet ‘proberen’ dingen los te laten, dat ik meer blogs ‘moet’ schrijven. Halloo!! Gaat het wel goed met je.

Het ego of de gedachten bewegen zich voort uit angst en zijn continue dwangmatig opzoek is naar antwoorden. Als je je daar niet bewust van bent, stap je heel onbewust in de rol van slachtoffer en blijf je het negatieve en de belemmeringen overtuigingen voeden. Je blijft dan in een visuele cirkel waar zich lichamelijke symptomen zich blijven opdoen. Naast de symptomen die ik hierboven heb beschreven was er voortdurend een gevoel van ‘onverklaarbare ?’ vermoeidheid, droge pijnlijke ogen, een humeur waar je u tegen zegt. En nee, ik zeg niet dat ik volledig depressief in mijn bed heb gelegen. Het is een gevoel waar je vaak niet even bewust bij stil staat om te kijken en te voelen en het dan ook niet zult herkennen. Je stopt het weg en gaat weer door waardoor het het op een ander moment heviger zal laten zien en misschien in een andere vorm en die mag je zelf herkennen en invullen. Wat je waarschijnlijk als ik het zo zeg wel herkent.

Voor de 2e keer lees ik nu het boek De Kracht van het NU van – Ekhart Tolle. Het is alsof er puzzel stukjes in elkaar schuiven en ineens passen die ik eerder niet in de doos ben tegen gekomen. Zo schrijft hij heel mooi.

Het begin van Vrijheid is het besef dat je niet de entiteit (de denker, het ego, het verstand) bent. Als je dat WEET, kun je de DENKER waarnemen.

Op dat moment wordt er een hoger bewustzijnsniveau actief, je beseft ook dat dingen die echt belangrijk zijn als, schoonheid- creativiteit, vreugde, innerlijke vrede, liefde voortkomen uit iets wat het Ego (de denker ) te boven gaat, doordat je er er als WAARNEMER naar kunt kijken en echt WEET dat jij niet die DENKER bent.

No Comments

Post A Comment