Hoe de Pioppi leefsijl hartziekten en diabetes II helpt verminderen

Hoe de Pioppi leefsijl hartziekten en diabetes II helpt verminderen

Het afgelopen half jaar heeft onze camperreis door Europa niet alleen in het teken gestaan van persoonlijk ontwikkeling, ook is er veel uitgetest met voeding. En met uittesten bedoel ik, dat er vooral gevoeld word hoe het lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen. (Buikkrampen, diarree, verstopping, vermoeidheid, of juist het tegenovergestelde) Zo kwam ook het Pioppi-dieet of ik zeg liever leefstijl aan ons voorbij. Omdat ik het belangrijk vind om mijn lichaam te voeden, kan een beetje onderzoek naar wat producten op stofniveau op je lichaam doen geen kwaad. En dat wordt in dit boek haarfijn beschreven. Na 2 weken eten volgens de Pioppi voorschriften ( ik zonder vlees, en heel af en toe vis) voelde ik een positieve verandering op mijn energie level met rigoureus minder snack en dip momenten en ben ongeveer 1,5 kilo aan lichaamsvet kwijt geraakt door meer te minimaliseren in koolhydraten en meer eten van eiwitten en gezonde vetten. Ook ben ik steeds meer overtuigd van de positieve effecten van fasten. Ik voel me fris en helder, heb een betere focus en concentratie, vermindering in een opgeblazen gevoel en buikkrampen, ik slaap beter en ik kan beter keuzes maken. Ik doe zelf minimaal 16 uur fasten om mee te beginnen en doe dit dan ook minimaal 1 maal per week. Ik heb geleerd te stoppen met het tellen van calorieën en te kijken naar de hoeveelheden Koolhydraten( suikers en waarvan geraffineerde suikers) de vetten en de eiwitten die in voeding aanwezig zijn om zo mijn maaltijden erop aan te passen. In het boek zijn heerlijke recepten aanwezig waarmee je gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.

In het kleine zuid-Italiaanse pittoreske dorpje Pioppi ligt de gemiddelde levensverwachting veel hoger en is het percentage chronische ziekte, Alzheimer en kanker minder dan de rest van Europa. Dit is toch opmerkelijk. Ook Cardioloog Dr. Aseem Malhotra is dat opgevallen. Dr. Aseem kijkt op een andere wijze naar gezondheid en voeding dan de reguliere westerse geneeskunde, die grotendeels gericht is op het bestrijden van symptomen en in de basis opleiding nauwelijks training krijgen over voeding. Dan zul je denken de dokter weet toch alles? Het tegendeel wordt in verschillende boeken en documentaires benadrukt. Dat is niet vreemd, gezien zij gesponsord worden door de grote farmaceutische bedrijven.
Wat mij in de visie van Dr. Aseem vooral aanspreekt is dat hij kijkt naar het ontstaan van ziekte en de preventie door middel van voeding ipv naar de symptoombestrijding met medicatie. Zo vertelt hij dat ziektebeelden vanaf de kern worden aangepakt, teruggedrongen en zelfs kunnen worden voorkomen.

Samen met Donal O’Neill (voormalig internationaal atleet en documentaire maker) heeft Dr. Aseem breed onderzoek gedaan naar de geheimen van het mediterrane dieet uit dit kleine dorpje.

In Pioppi is er geen supermarkt, waardoor er voornamelijk verse verbouwde producten gegeven worden. Ook is er geen sportschool en spreekt men vooral over mindfull bewegen waar ik zelf heel erg achter sta. Ik heb er al heel wat jaar van blessures opzitten, doordat ik onbewust aan het sporten was om mezelf prettig in mijn vel te voelen alleen werd het alleen maar slechter. In Pioppi wordt er bewogen in de natuur, dit heeft niet alleen voordelen omdat je al in beweging bent, echter is het ook een vorm van meditatie wat je stress niveau doet dalen. Dagelijks bewegen is gezond voor het lichaam en de geest en dat kan al door verschillende wandel tempo’s te hanteren. In dit kleine dorp wordt veel minder stress ervaren wat natuurlijk hartstikke goed is voor je gezondheid. Doordat het dorp op een berg gebouwd is en fysiek werk word verricht komen de bewoners al snel aan hun dagelijkse portie beweging. Naast voeding en beweging is er ook veel sociale controle onder de bewoners van het dorp. Regelmatig wordt er bijeengekomen waardoor er een positieve energie ontstaat en een gevoel van samenhorigheid. Eenzaamheid is iets wat veel minder voorkomt als mensen regelmatig bijeen komen en connectie voelen met gelijk gestemde.

Wat kan het je lichamelijk brengen

– Het kan helpen bij het het verliezen van overtollig lichaamsvet,
– Het vermindert het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2
– Hoge dosis medicatie belasting verminderen dus minder belasting voor de lever en nieren
– Het kan helpen hartaandoeningen te behandelen en te voorkomen
– Verminderen van de kans op het ontwikkelen van dementie en kanker.

Het boek beschrijft een 21-dagen leefstijlplan met voedings (dieet) veranderingen in combinatie met een actieve levensstijl, voldoende slaap, regelmatige social contact. Er wordt geadviseerd om wekelijks 24 uur per dag te vasten. En NEE, ook dit advies is geen Quick Fix waar we met zijn allen nog steeds op hopen, je zult iets blijvends in je leven moeten veranderen om ook op langer termijn profijt te hebben.

Pasta, Brood en Pizza ?
Dit alles wordt gecombineerd met het mediterraanse voedingspatroon zoals in Pioppi gebruikelijk is. Dan zul je misschien denken, Pasta, brood en pizza is toch wat er dagelijks op het menu staat in Italië ? Is dat nu wel zo gezond? Nee!! En in Pioppi denken ze daar ook zo over. De auteurs hebben het geheim van Pioppi achterhaald en raden aan om alle koolhydraten dus suikers ( inclusief honing) zoveel mogelijk te vermijden, denk hierbij ook creakers, ontbijtgranen, zonnebloem olie (frituurolie) rijst, witte aardappelen, frisdranken, vruchtensappen en dus pasta, brood en pizza ( en andere voedingsmiddelen op basis van meel). Al deze producten worden gezien als de kers op de taart en zijn daarom ook echt als traktatie en bestaan dus niet uit de basis ingrediënten, zoals in de meeste keukens vandaag der dag gebruikt worden.

OOHHH Help nu mag ik niets meer eten! Ik weet precies wat je nu denkt, dat was namelijk ook mijn eerste reactie en ik heb al best wat uitgetest met voeding. Wees gerust het is nog zo erg niet, het is een manier van aanpassen en dat is de weg van de meeste weerstand die je uiteindelijk heel veel goeds gaat brengen.

Koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam meer van het hormoon insuline aanmaakt. Als mensen erg veel koolhydraten eten, worden ze steeds minder gevoelig voor insuline en dat leidt uiteindelijk tot insulineresistentie, de voorbode van diabetes en hart- en vaatziekten. Zoals Dr. Aseem dit beschrijft. Ook geeft hij aan dat er wetenschappelijk bewijs is dat suiker niet goed is voor de gezondheid. En dat er aan de andere kant geen enkel wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat suiker goed is voor de gezondheid. Minder bewerkte producten, minder suiker en minder snelle koolhydraten is een van de geheimen van de goede gezondheid van de inwoners van Pioppi.

Wat mag ik dan nog wel eten??
Eigenlijk heel erg veel! In Pioppi bestaat het voedingspatroon vooral uit koolhydraatarme voeding die rijk is aan goed vetten inclusief verzadigde vetten. De hoofd ingrediënten bestaan vooral uit verse groenten, noten, zaden, vette vis, olijfolie, kokosolie, volvette yoghurt, fruit, kruiden en pure chocolade van minimaal 85% ( voor de vleeseters onder ons, dit is ook toegestaan mits van biologische aard). Dit alles aangevuld met eieren, kaas en gefermenteerde zuivelproducten en optioneel dagelijks 1 glas rode wijn.

En net als bij elke vorm van leefstijl verandering, heb je bij dit leefstijl plan natuurlijk ook zelf een dosis gezond verstand nodig en zul je zelf aan het werk moeten gaan. Ga jezelf verdiepen in wat en welke voedingsmiddelen wel en niet goed bij je lichaam passen. Wordt je eens bewust van wat je daadwerkelijk inneemt door het bij het houden in een app met foto’ s erbij. Zelf eten we ongeveer 2 maal per week een maaltijd die rijk is aan koolhydraten en dat voelt goed. Ga bewust om met je voedingspatroon, natuurlijk eet je niet 7 dagen per week vlees en vis en is het drinken van liters wijn per dag geen goed idee.

Naast gezonde voeding en bewegen is intermittent fasting wat een groot onderdeel van hun leefstijl om het lichaam tot rust te brengen, het insuline gehalte in het bloed te stabiliseren en daarnaast heeft vasten nog veel meer gezondheidsvoordelen.

NOTE; Degenen die voorzichtig moeten zijn met het hanteren van Het Pioppi Dieet zijn ouderen, mensen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen, mensen die gediagnostiseerd zijn met diabetes en hun bloedsuiker spiegel in de gaten moeten houden, mensen die medicatie gebruiken, mensen met een lage Body Mass Index (BMI) en mensen met emotionele of psychologische problemen rond voedsel, inclusief geschiedenis van eetstoornissen.
Kun je jezelf vinden in een van de bovenstaande situaties is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen.

Ben je geïnteresseerd om meer te weten te komen klik dan hier

2 Comments
 • Sandra de Jong
  Posted at 15:05h, 15 April Reply

  Leuk om te lezen! Ik ben nu net zelf begonnen aan het boek zeer interessant!

  • Yoga11 Samantha
   Posted at 15:13h, 15 April Reply

   Hey Sandra, wat leuk om te horen.. ik ben heel benieuwd hoe je het vind en wat je ervaringen zijn

Post A Comment