DIY 100% Natuurlijk zonnebrand

DIY 100% Natuurlijk zonnebrand

De eerste warme dagen in ons kleine kikkerlandje zijn een feit, de thermometer heeft de 25 graden aangetikt en de bikini’s zijn uit de kast. De reclame folders en het internet ontploffen bijna met aanbiedingen van zonnebrandproducten. Maar welke zonnebrand kun je nu het beste kopen? Ik zie door de bomen het bos niet meer en ben mij daarom eens gaan verdiepen in het mysterieuze recept achter de crème/olie die ons tegen de zon moet beschermen.Heb je wel eens een poging gedaan om het etiket te lezen? Zo niet? Raad ik je aan om dit eens te doen. Ik moet zeggen dat ik er niet veel wijzer van word. Er staan tal van woorden die ik niet kan uitspreken en een zeeën lange lijst waar ik de betekenis niet van weet. Het is alsof ik een recept volg en bij elk ingrediënt mijn beste vriend Dr. Google moet raadplegen. Dan zijn ook nog eens 9 van de 10 stoffen in de wel belovende beschermende crème niet natuurlijk en dus gefabriceerd in het laboratorium. Dan gaan bij mij de alarm bellen rinkelen. Als ik heel eerlijk ben, weet ik stiekem dat als er meer dan 5 ingrediënten beschreven worden er veel toevoegingen gebruikt zijn en dat dat niet veel goeds kan betekenen voor mijn lichaam en de natuur. Marketing bedrijven zijn ongelofelijk goed getraind in het ontwerpen van de beste en geloofwaardige quote’s, wat overigens zeer behulpzaam kan zijn bij het verkopen van een goed product en dus ook van een product wat uiteindelijk toch niet zo heel goed blijkt te zijn dan dat het je laat geloven.

In mijn zoektocht ben ik informatie tegen gekomen waar ik best wel van geschrokken ben. Rondom dit onderwerp is in de media veel ophef geweest, zonnebrand crèmes zouden kankerverwekkende stoffen bevatten. Zo bevatten de meeste zonnebrandcrèmes nano-deeltjes van titanium dioxide en zinkoxide die mogelijk ongewenste bijeffecten zouden hebben en onder invloed van zonlicht het vormen van vrije radicalen stimuleren. ( wat dat zijn zal ik later in dit artikel meer over vertellen ) Waar nu echt de waarheid ligt vind ik zelf lastig te bepalen.
Zo beschrijft Dr. Jetske Ultee, dat oxybenzone ( zonnefilter), al veel koraal in poeder heeft veranderd en ons rif tot uitsterven helpt. Echter is er ook over zinkoxide en titaniumdioxide wel wat te zeggen en dan komt titanium-dioxide er weer slechter af dan zinkoxide. Het negatieve effect op ons lichaam en het milieu heeft vooral te maken met het feit dat deze stoffen vrije radicalen kunnen vormen.

Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf en voor de natuur te zorgen. Natuurlijk is er overal wel wat voor te zeggen, wel geloof ik dat verandering begint bij jezelf

Zelf zonnebrand maken

Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf en voor de natuur te zorgen, in de mate waarin ik hieraan bij kan dragen. Ik kijk bewust naar mijn opties voor er een keuze gemaakt word en kijk dan bijvoorbeeld naar hoe ik zo min mogelijk schade richt aan mijn lichaam en de natuur. Zo is ook het idee gekomen om mijn eigen zonnebrand crème te maken en dat heb ik natuurlijk ook gedaan. En het is niet zo dat ik niet verbrand, want dat deed ik ook met de zonnebrand die ik kocht uit de winkel. Wel merk ik dat mijn lichaam er veel blijer van wordt en dat mijn huid meer gaat stralen en ik mezelf lichamelijk beter voel als ik producten gebruik die goed voor me zijn.
De precieze SPF (beschermingsfactor tegen UV) is moeilijk te zeggen van een zelfgemaakt zonnebrandmiddel, gezien er veel verschillende percentages op internet te vinden zijn en mijn potje niet getest is in het laboratorium. Dus belangrijk! Blijf goed je huid in de gaten houden, elk huidtype reageert anders

Tips om jezelf te beschermen;

 • Smeer je bij blootstelling ten alle tijden regelmatig in met een hoge factor
 • Draag bedekkende kleding
 • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uit de zon ( gezien hij dan op zijn hoogst staat)

Recept!

(Ik heb uit verschillende recepten, mijn eigen recept gemaakt, waarvan ik denk dat het beste bij mij past).
NODIG;

 • – 2 el biologische extra vergine kokosolie (SPF 4-8)
 • – 1 el shea butter ( vit A, E, SPF 6)
 • – 1/2 tl sesam olie of tarwekiem olie (Vit E, Zink, SPF 8)
 • – 30 druppels Wortelzaad etherische olie   (Vit A SPF 38-40)

(Optioneel, frambozenpit olie SPF 28-50)

BEREIDING; Zorg dat je een steriele pot hebt waar je het mengsel in kunt bewaren. Er zijn namelijk geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Smelt de kokos olie Au bain marie en laat vervolgens de shea butter er doorheen smelten. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Schenk het mengel in een pot en laat het rustig afkoelen. Het mengsel gaat langzaam weer stollen bij een koele temperatuur, dus blijf regelmatig roeren omdat de ingrediënten zich anders van elkaar scheiden. Houdt er rekening mee dat als het warm weer is dat het vloeibaar wordt en je dus goed moet schudden voor gebruik.

Let op! teveel wortelzaadolie kan zorgen voor een oranje gloed op de huid.

Nano-deeltjes wat is dat eigenlijk en wat doen ze?

Om hierachter te komen heb ik zelf natuurlijk ook wat onderzoek moeten doen. Zo werd mij duidelijk dat Zinkoxide en titanium dioxide minerale zonnefilters zijn (breedspectrum) en dus beschermen tegen UV-A en B stralingen, echter laten ze je huid volledig wit zien en dat is natuurlijk niet modieus. Wie wil er nou als een melkfles over strand lopen? daar heeft de fabrikant iets op bedacht. Laten we alle werkzame stoffen eens in kleine microdeeltjes knippen er er nano-deeltjes van maken. Het is niet perse de nano-deeltjes zelf schadelijk zijn voor ons lichaam. Het hangt af van de eigenschappen van de nano-deeltjes en het vermogen tot samenklonteren als zij in aanmerking komen met zonlicht. Door het zonlicht ontstaat er een reactie, waardoor vrije radicalen aangemaakt kunnen worden die schadelijk zijn voor onze cellen en het verouderingsproces versnellen.

En Vrije Radicalen dan?

Vrije radicalen zijn dus zeer kleine actieve deeltjes die vrijkomen in alle gewenste en ongewenste oxidatiesprocessen in ons lichaam die belangrijke moleculen in het lichaam aanvallen, zoals proteïnes en lipiden en met name het DNA. Het DNA kan door een teveel aan vrije radicalen (gevormd in je lichaam en externe factoren die bijdragen aan het verouderingsproces) beschadigd raken waardoor ze hun werk niet goed meer kunnen uitvoeren.

(Definitie volgens Encyclo.nl, Oxidatie; ” verbranding” of wel een natuurlijk stofwisselingsproces waarbij voedingsstoffen worden `verbrand` door binding aan zuurstof. ”, Oxidatie; ” verbranding” of wel een natuurlijk stofwisselingsproces

Het vrijkomen van vrije radicalen (in het lichaam) kunnen in verschillende processen gevormd worden;

 • – Normale celdeling
 • – De stofwisseling
 • – Het ontgiftingssysteem ( Detox)

Dan zul je je misschien afvragen, wat betekent deze schade dan eigenlijk voor ons lichaam? Je kunt het vergelijken met ijzer wat in aanraking komt met zuurstof. Dat gaat roesten, of een elastiekje wat lang in de zon heeft gelegen dat droogt uit. Zo verliest ook onze huid zijn elasticiteit en wordt het verouderingsproces versnelt waardoor we rimpels krijgen en onze energie huisjes in de cellen verminderen en onze cellen gaan aanvallen wat een negatief effect heeft op onze energie huishouding. Dan zul je misschien denken Oo0hh Help!!! ik ga niet meer in de zon want dit is niet goed voor mijn rimpels. Dat is niet helemaal waar. Ons lichaam heeft namelijk de straling van de zon nodig om Vitamine D aan te maken in ons lichaam en heeft een belangrijke rol in ons natuurlijk bio (slaap-waak) ritme.

Dus dat wil zeggen; geen lichaam is vrij van vrije radicalen, omdat ze in het lichaam horen, echter een overvloed aan deze stoffen richt schade aan het lichaam, de cellen, weefsels, het DNA en bijvoorbeeld de eiwitten.
Maar goed!! niet alleen de nano-deeltjes hebben een negatieve invloed op ons algehele verouderingsproces die misschien nog wel veel schadelijker zijn om we er dagelijks en veelvuldig of te weinig aan blootgesteld worden, denk ook aan.

 • Chronische psychische stress
 • Onvoldoende blootstelling aan acute stress, kou (douchen), hitte (sauna), hypoxie (ademhalingsoefeningen), intermittent fasting, blootstelling aan infrarood, etc)
 • Ongezond voedingspatroon
 • Synthetische toevoegingen in voedingsmiddelen ( voorverpakt voedsel
 • Luchtverontreiniging ( roken, uitlaatgassen etc)
 • Lichamelijke overbelasting (onvoldoende rust)
 • Onvoldoende beweging
 • Slechte slaap
 • Continue overprikkeling van onze hersenen ( smartphones, tv, social media)
 • Slechte darmflora
 • Medicatie gebruik

Waar hebben we vitamine D voor nodig?

Vermoeidheid, lusteloosheid, krampen, spiertrillingen, angstaanvallen, broze botten.. zijn dit symptomen die je bij jezelf herkent? Dan is er een mogelijkheid dat je een tekort hebt aan vitamine D in je lichaam en heb je te weinig energie huisjes in je cellen die energie maken en je cellen in de aanval modus verkeren ( door continue blootstelling aan ongezonde levensfactoren). Dan zou je zeggen laat ik direct de hele dag in de zon gaan zitten. Dat raad ik je niet aan.
Aldus Dr. Jetske Ultee staat in Juni de zon op zijn hoogst. 2 – 5 minuten blootstelling aan de zon kan al voldoende zijn om de de maximale productie van Vitamine D in je lichaam te bereiken. Ook geeft zij aan dat lang in de zon zitten zinloos is voor de aanmaak van VitD gezien na het bereiken van het maximale de afbraak van VitD al begint.Dan hoor ik de vraag al opkomen, Hoe zit het dan in de donkere wintermaanden waarin we weinig zon zin in ons kleine kikkerlandje?
Ons lichaam slaat een voorraadje Vitamine D op in ons lichaam dus we kunnen wel even voort. Wel is het belangrijk om voldoende vitamine D bij te eten uit voeding en zonodig supplementen bij te slikken.


Kun je zelf het verouderingsproces beïnvloeden?

Jazeker. Allemaal weten we dat we ons lichaam moeten beschermen tegen de zon , dus smeren we ons in of dragen we beschermende kleding. Ook weten we dat stress, roken, lichamelijke overbelasting, psychische overbelasting, onvoldoende slaap/rust etc. Niet goed zijn voor ons lichaam, echter kunnen we er maar moeilijk van wegblijven. We leven nu een maal in een maatschappij waar er veel van ons verwacht wordt en social media in het middelpunt staat. Ik ben me gaan afvragen of er ook bescherming van binnenuit kan komen.. en tot mijn grote verbazing was hierop het antwoord JA, en de oplossing ligt dichter bij ons dan we denken. Eet zo puur en natuurlijk mogelijk ( veel groenten), verlaag de hoeveelheid stress, ruim emotionele trauma’s op, neem een gezonde leefstijl aan en ga zo maar door. Maar ook te veel zon, roken, vervuilde lucht en een slecht verdedigingsmechanisme kunnen zorgen voor een teveel aan vrije radicalen.

Antioxidanten beschermen de weefsel en het DNA in de cellen tegen vrije radicalen. Aldus het Voedingscentrum is antioxidanten een verzamelnaam voor de vitamines E en C, bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen, zink en bioactieve stoffen zoals flavonoiden uit groenten en fruit.

Anti-oxidanten die voorkomen in voedingsstoffen zijn onder andere:

 • Knoflook
 • Pijnboombast
 • Broccoli
 • Blauwe bessen etc
 • Maar ook in supplementen als (o.a Omega vetzuren, Vitamine A, B6, C, E, Taurine, mineralen als Zink en Selenium)

No Comments

Post A Comment