Vanlife; Het maken van een Bucketlist

Vanlife; Het maken van een Bucketlist

Regelmatig krijg ik vragen van andere camper reizigers, via Polarsteps of via persoonlijke berichten. Hoe plannen we onze reis, vragen over de kosten, de badkamer rituelen, uitgaven per maand en nog veel meer leuke onderwerpen. Het leek me daarom leuk om een serie blogpost te schrijven waarin ik onze ervaring rondom deze verschillende onderwerpen eens iets meer ga uitdiepen. Je leest nu de eerste post uit de serie en ik zal in dit stuk wat meer vertellen over onze reisplanning en hoe je een bucketlist maakt. Hoe bepaal je waar je heen gaat, hoe lang blijf je ergens en hoe plannen we dat?

Een Bucketlist maken;

Volgens mij heeft iedereen wel eens een bucketlist gemaakt. Een lijst met dromen of van dingen die je nog graag wil doen in je leven. Zo niet, dan raad ik je aan er eens een te maken. Pak een stuk papier en een pen, sluit even 5 minuten je ogen en concentreer je op je ademhaling. Schrijf voor jezelf een lijst met dingen die het eerst in je opkomen. Dingen die  je graag nog wilt doen, er zijn geen grenzen en je mag je het zo gek maken als je zelf wilt. Probeer eens groot te dromen. Ik geloof dat je met dromen stiekem al een intentie zet en dat je weg ernaar toe dan vanzelf zal volgen.

Zelf hebben we voor we op reis gingen ook zo’n lijst gemaakt. Daar stond bijvoorbeeld in (dit is slechts een klein voorbeeld)

 • Hoge golven zien in Nazaré Portugal (Done! )
 • Zeldzame stammen bezoeken
 • Marrakesh met mijn vriendin (staat gepland)
 • Landen die ik nog wel bezoeken ( Nepal, Kroatië, zuid- Afrika, Macedonië, Lapland etc.)

Maar ook stonden er veel persoonlijke leerdoelen in als;

 • Meer rust creëren in mijn lichaam en mind (heel goed op weg)
 • Groeien als persoon ( gedachten tot rust brengen, meer controle over mijn geest, verrijken van mijn geest)
 • Dingen doen waar ik energie van krijg
 • In mezelf geloven
 • Mezelf volledig accepteren zoals ik ben
 • Zelfvertrouwen ontwikkelen

Zo kan ik nog wel even doorgaan mijn lijst was heel erg lang en is verdeelt in 3 hoofd thema’s (Algemeen, Persoonlijk en Zakelijk) je kunt je lijst zo groot maken als je zelf wilt en zo groot en gek dromen als je maar wilt. Het aller leukste is nog, er zijn geen regels. Elke keer als je zo’n bucketlist opstelt zal je zien dat hij net weer anders is dan de vorige. Ik vergelijk ze, zet er wat bij en/of laat dingen afvallen die voor mij op dat moment geen waarde meer hebben. Wat mij vooral helpt is om er met een open mind in de opdracht te duiken en mijn fantasie het werk te laten doen. Er is geen goed of fout en je krijgt er geen cijfer voor.

Hoe bepaal je de richting;

Ik zal je vertellen hoe wij dit hebben aangepakt. Mogelijk is er in je gedachten langs gekomen, wat heeft die Bucketlist met reizen te maken? Dit heeft eigenlijk alles met reizen te maken en de richting die het leven je wil geven. (JA, je leest het goed. De richting die het LEVEN je wil geven) Zo’n Bucketlist is natuurlijk een prachtig mooi hulpmiddel om voor jezelf je dromen inzichtelijk te maken, echter heb ik gemerkt dat het leven je soms ook iets heel anders wil laten zien. De eerste paar maanden van onze reis zijn er enorm opzoek geweest naar Joost mag weten wat. Werk, Connectie met andere reizigers, plannen van bezichtigingen op de route en vooral niets willen missen om maar die perfectie reis foto te maken etc. Alleen hebben we gemerkt dat als je echt opzoek gaat je het niet kunt vinden. Het is net alsof je eigen energie dan een muur om je heen bouwt en alles waar je in je hoofd zo naar verlangt alleen maar van je afstoot. Je staat dan niet meer open voor de verrassingen die op je pad komen. Je staat dus niet meer open voor de mooie onverwachte ongeplande dingen omdat je zelf dwangmatig bezig bent om je leven te sturen. Dat heet het Ego/ verstand. Je mind die de touwen strak aangetrokken wil hebben. Ik verzeker je dat het leven met losse touwen een stuk leuker is. Je kunt je ineens weer verwonderen over dingen die je normaal niet opgemerkt zou hebben.

Helemaal geen planning hebben was voor ons ook niet de juiste aanpak. Onrust kwam al snel en we hebben ervoor gekozen om een globale planning te maken en dan zonder tijdsbestek.

Vaste ijkpunten in onze trip van 9 maanden;
 •  4 Januari komt familie over naar Porto
 • 18 maart komen vrienden naar Portugal (Lissabon) en hebben een camper geboekt
 • Thomas heeft een aantal surfspots die hij graag wil surfen. Alleen is het afhankelijk van de voorspellingen wanneer de golven goed zijn. (dus geheel onvoorspelbaar)
 • (Mogelijk in Juni thuis om een aantal maanden te werken).

Deze tips zijn vooral gebaseerd op een lange trip, echter zou je ze natuurlijk ook kunnen toepassen als je een aantal weken gaat wild kamperen. Ga met elkaar zitten, maak een globale planning, maak er een mooie tekening van in je dagboek en herzie de planning elke paar dagen. Stel je zelf vragen over bestemmingen, Wil ik dit echt zien? Wat maakt het dat ik er zo graag heen wil? Wat heeft mijn lichaam en mijn geest op dit moment nodig? Voor wie doe ik dit?

Een mooie uitspraak van mijn gelieve vriend die mij vooral is bijgebleven is, Steden lopen niet zomaar weg en als je iets overhoudt heb je een reden om nog eens terug te keren.


Wat zijn de plekken die ons het meest bijgebleven zijn?

Plekken zijn niet perse de dingen die het meeste impact hebben gehad op ons. Natuurlijk hebben we prachtige bezichtigingen gedaan die ons voor altijd zullen bij blijven. Echter heb ik wel geleerd hoe belangrijk het is om de diepere connectie te hebben met mensen. Om vriendschappen op te bouwen en dan langer op een plaats te blijven zodat je de buurt leert kennen en een gevoel van thuis kunt ervaren. Dan maakt de plaats voor mij niet heel veel uit.

Hoe bepaal je waar je heen gaat, hoe lang blijf je ergens en hoe plannen we dat?

Zoals ik eerder vertelde, hebben wij vooral een globale planning gemaakt en proberen we ons tussendoor zoveel mogelijk te laten verrassen door wat er komt. We kijken naar de weersvoorspellingen en gaan vooral op ons gevoel af. Ben je op een plek waar je connectie hebt en er staat niets op je agenda, waarom zou je verplaatsen. Je kunt vanaf de plek waar je verblijft ook uitstapjes maken. Dat deden wij dan ook regelmatig. Als je op ons Polarsteps account hebt gekeken is je misschien opgevallen dat wij voornamelijk langs de kust gereisd zijn. Dat is natuurlijk niet voor niets. Ten eerste, ik (wij) ben dol op het strand en de zee. Het water, het zand, de wind en het in het eindeloze kunnen kijken geven een gevoel van innerlijke rust en vrijheid. En ten tweede zijn wij beiden dol op golfsurfen en gaan zo dan regelmatig met de golven mee. Zien we dan het 2 weken regenachtig wordt en het is 200 Km verderop stralend mooi weer, dan is de keuze snel gemaakt. Dus hoe lang we ergens blijven is niet van tevoren bepaalt. Plannen wisselen soms dagelijks en soms tot ergernis van de familie thuis. 😉 Dus plannen….? Doen we dus liever zo min mogelijk om zoveel mogelijk verrast te kunnen worden en de mogelijkheid te houden om de route bij de stellen wanneer je maar wilt.

Mocht je vragen hebben, laat dan vooral een berichtje achter onder deze post. Liken kan bovenin net onder de titel en delen mag 😀

Lieve groetjes

No Comments

Post A Comment