5 x Waarom Yoga goed voor je is ~ Samantha van IJselmuijden
715
post-template-default,single,single-post,postid-715,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

5 x Waarom Yoga goed voor je is

Het is nu ongeveer 6 jaar geleden toen ik voor het eerst in aanraking kwam met yoga. Ik weet nog heel goed, mijn eerste les was direct een anderhalf uur Bikram Yoga les in 40 graden. Het zweet gutste aan alle kanten uit mijn lichaam en ik zag sterretjes bij de eerste achteroverbuiging. Oké Childspose, Rust!! Dit is niets voor mij en nog 1 uur en 20 minuten te gaan. In de loop der jaren merkte ik steeds meer voordelen die het voor mij opleverden, dat ik er eigenlijk niet meer mee kon stoppen. Yoga is meer een leefstijl voor mij geworden waarin er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en liefde voor mezelf.

Waarom Yoga goed voor je is

Mocht je willen beginnen met yoga is dit niet de stijl die ik je direct aanraad. Ga voor een iets rustigere en ontspannen lesje en kies bijvoorbeeld voor een Hatha Yoga, Yin Yang, relaxt easy flow of een Yin yoga Class

Het ondersteund bij het zuiveren van emotionele blokkades

Wanneer er iets heftigs in ons leven gebeurd, stoppen we dit het liefste zo snel mogelijk weg. We geven het liever een plekje. Toch dat een plekje geven kan best vervelend zijn gezien het zich vaak in blokkades uit waardoor we lichamelijke en emotionele klachten kunnen ervaren. We verwerken het eigenlijk niet echt, waardoor het onbewust op de achtergrond aan ons blijft vreten. Alle cellen in je lichaam hebben een eigen geheugen en ze slaan alles op uit het verleden. Gebeurtenissen zowel leuk als traumatisch, gedachten zowel positief als negatief en telkens als je dingen meemaakt zal je lichaam of eigenlijk je geest een vergelijking maken met iets wat het al kent vanuit het verleden, wat je beperkt om in het nu  te zijn en volledig te voelen en aanwezig  te zijn. We leven dus volledig vanuit het verleden waardoor onbewuste patronen en dus blokkades in stand gehouden worden en op den duur verergeren. Zie het als een Zaadje die je plant en steeds water blijven geven. Deze zal blijven groeien en steeds sterker worden tot hij is uitgegroeid tot een grote sterke boom en deze boom kan volledig kleurrijk zijn maar ook volledig zwart en donker. Je Geest en je lichaam zijn direct met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Door het beoefenen van Yoga zuiver je je lichaam van deze emotionele blokkades. Door het beoefenen van de houdingen (asana’s ) geef je strekking en compressie aan de energie banen, spieren, organen en bloedvaten zodat ze daarna voorzien kunnen worden van een nieuwe flow van energie, blokkades kunnen hierdoor langzaam opgelost worden. Door je lichaam in verschillende houdingen te wringen, het spannen en ontspannen van je spieren, stimuleer je de bloedsomloop en het lymfesysteem om afvalstoffen af te drijven en te verwijderen uit je lichaam.

Een beter lichaamshouding

Jarenlang heb ik intensief turnen gedaan (van mijn 7e tot mijn 14e), alle spieren waren intens getraind en flexibel echter heb ik er nooit over nagedacht om mijn voeten te trainen. Op mijn 10e kreeg ik ineens enorm last van mijn voeten, Doorgezakte voeten zij de voetenspecialist. Ik moest steunzolen gaan dragen om de pijn te verlichten en dat deed het uiteindelijk ook dus probleem was opgelost. Nou eigenlijk niet omdat er gewoon een pleister op geplakt werd – symptoombestrijding. Later heb ik jaren lang een psoas blessure gehad door verkeerd bewegen in combinatie met een verkeerde houding ik moest stoppen met intensieve groepslessen waar ik enorm veel energie van kreeg. Toen kwam ongeveer 6 jaar yoga in mijn leven. Bewustwording van je lichaam, van je geest, gecontroleerd bewegen, uitlijnen van houdingen en het trainen en kunnen ontspannen van elke spier in je lichaam.

Ik heb al 3 jaar geen steunzolen meer gedragen en mijn houding is sterk verbeterd, de pijn is volledig weg. Door regelmatig bewust mijn houding te voelen en bewust te controleren op de Yoga mat, neem ik die houding mee in mijn dagelijks leven en dus ook mijn voeten staan veel meer in hun natuurlijke stand. Ik kan nu dagenlang op mijn blote voeten lopen en zal nooit meer terug gaan naar die pleister. Je houding begint in je voeten, voert zich door naar je benen, je heupen je volledige wervelkolom. Het vergt wat doorzettingsvermogen echter is het een cadeau voor de rest van je leven.

Yoga houdt je lichaam fit, sterk en flexibel

Je zult merken dat je altijd wel een voorkeur hebt voor een bepaalde vorm van yoga. Ben je van jezelf een actief type zal je al snel voor een actieve vorm van yoga kiezen en visa versa. Echter is het belangrijk om een balans te vinden tussen deze 2. Door alleen je spieren te versterken zonder ze te rekken zullen ze uiteindelijk steeds korter worden en wordt het lichaam steeds strammer en stijver. Door het beoefenen van de yoga oefeningen in combinatie met de juiste mindset en meditatie creëer je meer ruimte en rust in je lichaam en wat weer ruimte heeft tot ruimte in je geest. Door te bewegen laat het de smeervloeistof tussen je gewrichten vloeien die ze soepel houden, door lang stil te zitten worden we stijf en neemt je spier massa af. Dus merk je dat je stijf bent is dat geen excuus om niet aan yoga te hoeven doen. Juist dan is yoga voor jou een fijne manier om langzaam de flexibiliteit in je lichaam terug te vinden. Veel mensen besteden hun  tijd stilzittend voorovergebogen over hun telefoon of achter hun computer, het lichaam raakt gewend aan een bepaalde houding en zal die houding op den duur ook gaan vergemakkelijken waardoor je je flexibiliteit kwijt raakt. Door regelmatig te bewegen en de vloeistof tussen je gewrichten te laten vloeien hou je je gewrichten soepel. Vaak denken we dat 1 maal per week 3 uur onszelf in het zweet werken voldoende is om gezond, fit sterk en flexibel te blijven echter bewijst het tegendeel je. De Key tot een gezond, sterk, fit en flexibel lichaam is  toch voldoende beweging die je bewust doet met aandacht, zodat je kunt voelen waar je iets meer aandacht zult gaan besteden.

Betere emotionele belastbaarheid

Yoga, Meditatie en het bewust gebruiken van mijn ademhaling, hebben mij geleerd om te kijken naar wat is en te accepteren dat je de situatie waarin je bent niet hoeft te veranderen. Dat je gewoon even mag zijn. Dat het niet erg is als je soms een dag liever in je bed blijft liggen en het volledig te omarmen zonder er tegen te vechten en jezelf schuldig te voelen. Het heeft geen zin om ervoor weg te lopen om te vechten, soms moet je er dwars doorheen om te kunnen groeien en weer door te kunnen gaan, ook al doet dat soms pijn. Geef je over en berust in het zijn zoals je op dat moment bent. Door je te openen kun je vast geroeste oude nutteloze patronen losweken, waardoor er beweging ontstaat. Er komt dan ruimte om te groeien om te veranderen en te helen.

Door op een bewuste en rustige objectieve blik te kijken en te voelen, kun je ervaren hoe je lichaam reageert op de meest heftige emoties, je zult er al snel achter komen dat je het wel overleeft. Als je er met een open blik zonder verwachtingen naar kunt kijken kun je je emotionele toestand zelf beïnvloeden en trainen. Het leven is een groot spel en het maakt niet uit hoe vaak je valt. Wat belangrijk is, hoe vaak sta je weer op en zie je de val als een mogelijkheid om sterker te worden. Ook heeft het mij in de loop der jaren veel geleerd over de manier van denken. Het heeft helemaal geen zin om je druk te maken om dingen die er helemaal niet toe doen. Niets komt van buiten. Als je nog steeds denkt dat iemand je iets aangedaan heeft (verbaal) dan durf ik te zeggen, je hebt zelf toegestaan om de boodschap aan te nemen en er je eigen verhaal van te maken. Jij kunt zelf bepalen of het je raakt en wat je ermee doet. Langzamerhand leer je steeds meer en vergroot je je veerkracht, je belastbaarheid en geluk. Laat vooral je sterke overtuigingen los en kijk eens wat er gebeurd.

Verminderd lichamelijke en mentale spanning – Het helpt je zowel lichamelijk als mentaal ontspannen

Stress is een hot Topic, iedereen heeft er in zekere zin mee te maken echter zal de gradatie ervan verschillen. Hoe jij nu met stress omgaat wordt al in de baarmoeder ontwikkelt tot je een jaar of 7 bent. Je wordt in deze jaren klaargestoomd voor de grote boze wereld. In je eerste levensfase is veiligheid 1 van de basisbehoefte die heel belangrijk is in je copings-mechanisme rondom stress. Kinderen die in veilige armen van hun ouders en of grootouders opgroeien, krijgen door het vele huid aan huid contact de interne boodschap dat ze veilig zijn. Dat er over hun gewaakt word. Lichaamscontact werkt als een rem in het ontwikkelen van het stresssysteem. Tijdens yoga en meditatie ga je door verschillende fases heen en komen er geleidelijk verschillende oude emoties omhoog. Je leert te observeren en kalm te blijven in de situatie. Je stelt je al het waren op als iemand die naar de situatie kijkt over je eigen schouder. Je leert hierin ook hoe je jezelf kunt omarmen en gevoelsmatig dat huid aan huid contact te creëren zodat je je weer veilig voelt. Hoe meer veilig en zeker je je voelt in situaties en gebeurtenissen des te sneller en gemakkelijker kun je lichamelijke en mentale spanningspatronen herkennen en weer loslaten.

No Comments

Post A Comment