De 8 meest Vitamine C rijke voedingsmiddelen ~ Samantha van IJselmuijden
62
post-template-default,single,single-post,postid-62,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

De 8 meest Vitamine C rijke voedingsmiddelen

Het eerste wat ik zie als ik mijn keukenkastje open trek is die grote oranje pot met supplementen. Die mega tabletten met een magische werking. Alleen is het slikken van supplementen natuurlijk niet voldoende om aan je dagelijkse portie vitamine C te voldoen. Als ik aan Vitamine C denk, denk ik voornamelijk aan sinaasappelen en citroenen. Net zoals Ik weet jij ook dat vitamines erg gezond zijn voor ons lichaam maar weten we ook wat ze voor ons kunnen betekenen en heel praktisch wat zijn dan de meest vitamine C rijke voedingsmiddelen? Wist je bijvoorbeeld dat dieren zelf in staat zijn hun eigen voorraadje Vitamine C aan te maken en dat wij mensen dit niet kunnen. Wij zijn daarom dus volledig afhankelijk van onze voeding die we tot ons nemen. Al in de 16e eeuw wisten zeelieden dat ze verse groenten en citrusvruchten konden gebruiken om scheurbuik tegen te gaan, wat ontstaat bij een ernstig tekort aan vit C.

Wat is Vitamine C

Vitamine C (of Ascorbinezuur) is een in water oplosbaar antioxidant wat helpt je cellen gezond te houden. De vitamine wordt in de dunne darm opgenomen en verspreid zich vervolgens door het gehele lichaam. De grootste hoeveelheid vitamine is te vinden in de spieren rondom het skelet, de lever en de (bij) nieren. Vitamine C speelt een belangrijk rol bij het gezond en optimaal laten functioneren van het Immuunsysteem, het verminderd de negatieve effecten van stress op het immuunsysteem en het zou de symptomen en duur van griep kunnen verminderen. Witte bloedlichamen die de boosdoeners aanvallen hebben vitamine C nodig om te kunnen overleven.

Gezondheidsvoordelen

  • Gezond houden van je maagdarm kanaal
  • Boost voor je immuunsysteem
  • Verlagen van stoffen die chronische ontstekingen veroorzaken
  • Aanmaak van Collageen en bindweefselmoleculen (belangrijke bouwsteen voor je pezen, gewrichten, spieren (dus ook je hartspier), botten, kraakbeen, de darmslijmvliezen en de huid)
  • Het houd je bloedvaten gezond en elastisch
  • Het draagt bij aan het stabiliseren van je bloedsuiker spiegel
  • Ondersteund de opname van Ijzer in het bloed
  • Ondersteund de wondgenezing.
  • Ondersteund de afvoer van afvalstoffen in het lichaam

Vitamine C wordt ook regelmatig toegevoegd aan voedingsproducten om de houdbaarheid te verbeteren. Op etiketten van voedingsmiddelen kun je het herkennen als E300, E301 (Natriumascorbaat) of L-ascorbinezuur

8 meest vitamine C rijke voedingsmiddelen

Voedingsmiddel Gemiddelde aantal Milligrams (mg) per 100 gram
Rode/Gele
paprika
180
Sinaasappel 55
Boerenkool 120
Grapefruit  31
Kiwifruit 92
Broccoli, 93
Spruiten 85
Citroen 35

Tip;
Eet je voedingsmiddelen rauw om de meeste aantal vitamine C binnen te krijgen. Door het kook proces kan er heel wat verloren gaan.

Bronnen; Dr. Jockers, Medicalnewstoday, Orthokennis, Holistik.nl

No Comments

Post A Comment