Dit is wat een maand plantaardig eten met mij heeft gedaan ~ Samantha van IJselmuijden
775
post-template-default,single,single-post,postid-775,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Dit is wat een maand plantaardig eten met mij heeft gedaan

Ik ben eigenlijk helemaal niet opgegroeid met veganistisch eten. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat ik nog thuis woonde bij mijn ouders ging er per dag bijna 2 L halfvolle melk doorheen. Dagelijkse kost was een boterham Ham/kaas, salami, pork en cervelaatworst, ‘s avonds groenten uit een potje met aardappelen en een flinke gehaktbal. Vlees of andere dierlijke producten was en is niet weg te denken in huize moeders en is in grote getalen aanwezig. Ik zeg niet dat het erg is en ik ben er zelf ook zeker niet slechter van geworden. Nog steeds ben ik geen Die hard veganmetarier šŸ˜‰ echter merk ik wel dat ik lichamelijk en mentaal veel voordelen ervaar van plantaardig eten. Door de jaren heen is mijn interesse voor gezonde voeding, bewuste leefstijl en gezond koken steeds meer gegroeid, Krijg ik steeds meer vragen en raak ik steeds meer in mijn flow als ik ermee bezig ben. Bewustwording van wat voeding lichamelijk en mentaal voor je doet, ben ik pas in gaan zien toen ik zelf voldoende hinder ondervond. Pijn in mijn rug, ontstoken Psoas, knopen in mijn schouder met uitstraling naar mijn pols. De intrinsieke motivatie was ineens daar, ik was er klaar voor. Ik wilde echt verandering. Herken je dat dat je eigenlijk iets wil bereiken en dat het je steeds maar niet lukt. Kijk dan eens wat de motivatie factor is. Ligt deze in jezelf of komt deze door druk van buitenaf. Ik voel me goed bij wat ik doe en krijg er steeds meer energie van.

Tijdens onze trip met de camper zijn we steeds meer gaan uittesten, zo aten we volgens de OERSTERK principe van Richard de Leth, waar ik overigens in september de opleiding tot OERSTERK COACH ga doen. Hebben we een 10 weekse Wim Hoff training gedaan met ademhalingsoefeningen en koudtraining en ook een maand lang veganistisch gegeten. Ik moet zeggen dat is in Zuid Europa (Spanje, Portugal) nog best wel een opgave.

Meer energie

Al een tijd lang was ik snel vermoeid en kon eigenlijk niet verklaren waar dit door kwam. Wist je dat je je lichaam en geest  volledig kunt uitputten door het eten van verkeerde voeding in combinatie met langdurige stress. Stress komt niet alleen door je gedachten en dingen die je meemaakt, ook voeding kan flink wat stress in je lichaam veroorzaken wat je energie niveau behoorlijk naar beneden haalt. Na een week volledig veganistisch te eten merkte ik op dat ik zoveel meer energie had en de powernap die ik zo hard nodig had niet eens meer nodig had en alleen nog deed omdat ik het lekker vond om mijn hoofd even wat extra rust te gunnen.

Verdwijnen van lichamelijke pijnen

Lichamelijke onverklaarbare pijntjes komen en gaan en de ene keer zijn ze heviger aanwezig dan de andere. Op een middag keken we  de documentaire Game Changers en toen viel het kwartje. De afgelopen week heb ik een aantal keer yoghurt, ei, parmaham en vis gegeten. Eigenlijk even meer dan normaal gezien we net in Spanje aangekomen waren en ik me in de trek niet kon bedwingen. Uit onderzoek is gebleken dat door het eten van dierlijke producten de ontstekingswaarde in het lichaam verhoogt en dat heb ik gemerkt. Ik merkte een duidelijk verschil na mijn eerste week volledig veganistisch. Al mijn pijnen waren verdwenen. ! Het was voor mij een openbaring. Echt wonderbaarlijk, sinds ik het eten van dierlijke producten zoveel mogelijk vermijdt heb ik steeds minder last van lichamelijke klachten.

Overtollige vetjes verdwenen

Als je een verandering gaat aanbrengen in je voedingspatroon zal je merken dat je ineens veel bewuster gaat kijken naar wat je tot je neemt. Als je veganistisch gaat eten is het helemaal van belang dat je bij alle verpakte producten leest en begrijpt wat er op de verpakking staat en wat er dus in je voeding zit. Ook kom je er dan achter dat je bepaalde producten beter niet kunt eten omdat er zoveel stoffen toegevoegd zijn waarvan je het bestaan niet eens afwist. In deze vegan maand ben ik dan ook alle dierlijke vetten en eiwitten gaan omzetten naar gezonde essentiƫle plantaardige vetten. Ik heb gemerkt dat mijn lichaam dit veel gemakkelijker kan verwerken en direct kan gebruiken dus ben ik tot op heden ook blijven doen. Ik kreeg steeds minder last van een opgeblazen gevoel en het kleine beetje vet wat op mijn heupen zat wat ik maar moeilijk onder controle kreeg was na 2 weken volledig verdwenen.

Sneller herstellen na het sporten

Toen ik nog volledig vlees en vis at had ik enorm veel last van blessures, ik kon dagen lang spierpijn hebben na een zware training. Ik zeg nu niet dat ik nu helemaal geen spierpijn meer heb, want dat is niet reĆ«el. Wel merk ik dat mijn lichaam veel sneller herstelt. Het heeft minder laaggradige ontstekingswaarden en hoeft minder moeite te doen om mijn voeding te verteren en alle nodige voedingstoffen eruit te halen die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Zoals in de Documentaire ”Game Changers” is te zien; James Wilks was jarenlang topsporter en kreeg opeens een blessure. Hij is zich te verdiepen in alle wetenschappelijke mogelijk manieren om zijn blessure zo snel mogelijk de baas te zijn. In zijn zoektocht kwam hij op een plantaardig dieet en is toen in contact gekomen met experts en topsporters zoals Arnold Schwarzenegger, Morgan Mitchell en Patrik Baboumian (de sterkste man van Duitsland) die ook een veganistisch eetpatroon volgen. Hij is het op zichzelf gaan testen en kwam er al snel achter dat zijn blessures wonderbaarlijk snel herstelde. Zo vertelt BBC News er is veel onderzoek is gedaan naar het plantaardig dieet in relatie tot de oermens en groeven botten op van gladiatoren, in de structuur van de botten wat duidelijk te zien dat zij een plantaardig eetpatroon volgden en bijna geen dierlijke producten aten.

Meer creativiteit

Gek genoeg kon ik altijd heel erg genieten van een gevulde omelet en ik zag er ook heel erg naar uit om dit weer te eten na een maand. En weetje.. Het smaakte mij gewoon niet zo zoals daarvoor. Ik kwam tot de conclusie dat ik het eigenlijk helemaal niet gemist heb. Ik ben zoveel meer creatief geworden in het verzinnen van gevarieerde maaltijden met gemiddeld 500 gram tot een kilo groeten per dag.  Ik voel me er zoveel beter bij, ik weet niet of dat het is dat mijn smaakpupillen ineens verandert zijn of dat het iets anders is.

Ik ben mezelf heel bewust dat niet alles voor iedereen werkt echter heeft het mij heel veel gebracht. Zelf probeer ik de 80/20% regel aan te houden en kijk bewust naar mijn voedingspatroon. Het allerbelangrijkste vind ik nog dat ik geniet van mijn eten.

Heeft deze post je geĆÆnspireerd om ook eens een maand veganistisch eten te proberen ben ik heel benieuwd wat het je heeft gebracht of niet gebracht. Ik zou het heel erg leuk vinden als je je ervaring en of vragen wilt delen in een berichtje onder deze post.

Ontvang jij al inspiratie in je inbox? schrijf je dan in voor de nieuwsbrief !No Comments

Post A Comment