Gespannen schouders en nek? Deze 3 Yoga houdingen geven direct verlichting ~ Samantha van IJselmuijden
490
post-template-default,single,single-post,postid-490,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Cow face yoga shoulder opener pose

Gespannen schouders en nek? Deze 3 Yoga houdingen geven direct verlichting

Niet is er zo vervelend om wakker te worden met pijn in het hoofd omdat je schouders en nek gespannen zijn. Vermoeid zijn van alle inspanning om de spanning die je ervaart los te laten. Zit je regelmatig lang in dezelfde houding, heb je stress, of heb je onverwerkte trauma’s letterlijk een plekje in je lichaam gegeven? Dan kan ik je vertellen, je bent niet de enige. Zo blijft uit onderzoek van gezondheidsnet dat er zo’n 61 procent van de Nederlandse bevolking klampt met nek en schouder klachten door stress.

Neem het hef in eigen handen;

Ik geloof dat het leven gedeeltelijk voor je bepaald is en dat je enkel de weg kunt bijschaven om daar uit te komen waar het leven jou heen wil sturen. En natuurlijk kies je er niet bewust voor om lichamelijk klachten te ervaren, of nog erger om ziek te worden. Maar is dit wel echt zo? Wist je dat al onze cellen een geheugen hebben? En dat zij onbewust zowel positieve als negatieve energie opslaan en elke keer als jij een soort gelijke situatie meemaakt of er alleen al aan denkt je lichaam dezelfde chemische processen in gang zet alsof je het ook daadwerkelijk herbeleeft. Denk bijvoorbeeld aan; wanneer iemand je teleurgesteld heeft, je angst hebt om voor een groep te spreken, als iemand iets zegt over je wat je raakt of misschien denk je aan die lichamelijke klachten en hebt er een oordeel over. Je kunt je voorstellen hoe meer negatieve herinneringen je cellen hebben opgeslagen, dit niet veel goeds kan betekenen voor je lichaam. Dus je zegt dat ik het zelf heb gedaan? Nee zeker niet! Wel durf ik te zeggen dat we grotendeels zelf invloed kunnen uitoefenen hoe we ons voelen en hoe we met stress situaties omgaan en hoe we dit programmeren in onszelf.

Je begrijpt wel dat het eenmalig doen van een paar simpele oefeningen niet direct alle opgeslagen spanning uit je lichaam laat verdwijnen. Er is meer nodig om de daadwerkelijk oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Soms komen klachten voort uit gebeurtenissen waarvan je niet eens meer weet dat ze gebeurd zijn. Je lichaam probeert je telkens aanwijzingen te geven echter is het luisteren en begrijpen van het ongemak niet altijd even gemakkelijk. Door het structureel beoefenen van deze oefeningen in combinatie met een rustige ademhaling breng je je lichaam tot rust, creëer je ruimte in je schoudergebied, geef je rek op je bindweefsels waardoor blokkades opgeheven kunnen worden.

Oefeningen voor directe verlichting van spanning in het schouder en gebied

Cow face yoga schouder stretch

  • Cow face yoga shoulder opener pose


Neem je rechter arm op een inademing mee omhoog met je handpalm naar binnen gericht (richting je lichaam) strek zoveel mogelijk uit en laat je schouder wegzakken van je oren. Buig nu je rechter arm en breng je hand achter je hoofd. Breng nu je linker arm via de rugzijde naar je rechter hand en probeer iets vast te pakken. Strek je kruintje zoveel mogelijk uit richting het plafond. Adem diep in de gebieden waar je spanning voelt en ontspan steeds iets meer bij elke uitademing. Doe die zo’n 5 tot 15 diepe ademhalingen.

  • Belangrijk gebruik eventueel een yoga- strep, sok of iets anders om vast te houden.

Eagle arm schouder stretch

Doe deze oefening zittend op je knieën of staand mocht je last hebben pijnlijke knieën.

Breng je armen in een hoek van 90% met je handen omhoog gestrekt. Zwaai dan je rechter arm onder de linker door en breng je handpalmen tenen elkaar. Blijf bij elke inademing op strekken (handen licht richting de lucht) en bij het uitademen laat je spanning los. Hou dit zo’n 5 – 15 ademhalingen vol en wissel dan om naar de andere kant.

Liggende vlinder houding / Supta baddhakonasana variatie

  • Supine shoulder opener blanket

Rol een badhanddoek of een plaid als je geen Yogabolster hebt. Ga liggen op je yoga mat of in bed en plaats het rolletje tussen de schouderbladen vanaf het midden van de rug net tot onder de nek (gebruik eventueel een kussen om je hoofd te ondersteunen). Draai je handpalmen omhoog en laat je schouderbladen rondom het rolletje rusten. Adem rustig in en uit en probeer bij elke uitademing iets meer spanning los te laten. Blijf ongeveer 5 minuten in deze houding liggen. Rol vervolgens op je zij om het rolletje te verwijderen en blijf nog een aantal minuten op je rug liggen om te neutraliseren voor je je knieën richting je borst trekt.

Ik ben heel erg benieuwd wat je ervan vind en hoe het gaat? Ik zou het leuk vinden als je je ervaring onder deze post wilt delen.

No Comments

Post A Comment