DIY Madeliefjes inmaken tot kappertjes ~ Samantha van IJselmuijden
106
post-template-default,single,single-post,postid-106,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DIY Madeliefjes inmaken tot kappertjes

Wat heerlijk het wordt weer lente. Ik denk toch dat de lente een van mijn favoriete seizoenen is van het jaar. De zon komt steeds vroeger op en het blijft langer licht, de vogels beginnen te fluiten, dieren komen uit hun winterslaap, de natuurlijk ondergaat een gehele transformatie. Nieuw leven wordt de wereld in geblazen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, om een wandeling te maken en mezelf volledig te kunnen verwonderen en steeds nieuwe aspecten te ontdekken die ik eerder niet heb gezien.

Uit onderzoek is gebleken dat een wandeling in de natuur je in een staat van volkomen ontspanning en meditatie kan brengen. Een moment waar je creatieve brein ontwaakt. Zo is ook het idee ontstaan om mijn eetbare planten boek erbij te pakken en kappertjes te maken van madeliefjes. Wat een wandeling in de natuur al niet teweeg kan brengen. Je kent ze wel die witte bloempjes die tussen de groene sprieten van het gras uitkomen en je aandacht trekken door hun mooie roze-witte bladeren en hun fel gele kern. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik er vroeger altijd een krans van maakte voor in mijn haar en mezelf dan een Princes voelde. Welk meisje wil nou niet Princes zijn in een fase van haar leven. De madeliefjes zijn heel gemakkelijk te herkennen en ook nog eens eetbaar.

Wist je dat Madeliefjes rijk zijn aan Vitamine A en C, Calcium, Kalium, magnesium en ijzer. De hele plant is rijk aan etherische oliën, die gemakkelijk ogenomen kunnen worden door de huis en door het slijmvlies van de maag, darm en de longen en kunnen daardoor heel specifiek werken op de plekken waar ze nodig zijn. Ook bevatten ze looistoffen, saponinen, bitterstoffen, slijmstoffen, vette olie en inuline.

 

Geneeskrachtige werking;

De kleine plant heeft behoorlijk wat gezondheids-bevorderende eigenschappen. Zo werd het vroeger door de medicijn mannen al gebruikt om verkoudheid tegen te gaan. Ook wordt het ingezet bij huidziekten, leveraandoeningen, om de stofwisseling, het bloed opbouwproces en de urine wegen de stimuleren. Uitwendig kan het gebruikt worden bij de behandeling van wonden en acne.

Wat kun je van de plant eten en wanneer?
(vrijwel het hele jaar, Jan tot Nov)

  • De bladeren bloemen in salades en soepen, als kruiden of ingemaakt
  • De bloemknoppen (als nog niet sterk behaard) in salades , ingemaakt, of zoals de bladeren
  • De zaden rauw of geroosterd

Recept

Nodig;

  • 1 teen knoflook
  • Bakje vol ongeopende of net open Madeliefjes
  • 1/2 L witte wijn azijn of appelcider azijn
  • 1 tl mineraalzout
  • 1 tl gekneusde peperkorrels
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 1 steriele (weck) pot

Bereiding;
Steriliseer een glazen (weck) pot en pluk de madeliefjes die net op het punt staan te openen of de nog dichte knoppen. Verwijder de steeltjes en was de bloemen. Laat ze aan de lucht drogen. Snijdt de knoflook in plakjes en kneus de peper korrels. Verwarm de azijn in een pan maar laat het niet koken. Doe de knoflook de mosterdzaad, het zout en de peperkorrels in de pot, voeg de madeliefjes toe en schenk de warme azijn eroverheen. Sluit de pot goed af en laat het rustig afkoelen. Plaats de pot op een donkere plek voor 2 tot 4 weken. Schrijf de datum op een stikker voor de houdbaarheid. Na openen ongeveer 2 weken te bewaren in de koelkast.

Heel veel pluk plezier!!

Bron; Harmonycenter.nl

No Comments

Post A Comment