Is Decafé Beter voor je dan caffeïne houdende koffie? ~ Samantha van IJselmuijden
846
post-template-default,single,single-post,postid-846,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Is Decafé Beter voor je dan caffeïne houdende koffie?

Wist je dat over het algemeen Decaf koffie helemaal niet 100% cafeïne vrij is en dat 70% van de koffie merken een chemicaliën gebruiken om de bonen te onttrekken? Zo vertelt Coffeefresh.nl ‘ Wettelijk is bepaald dat de hoeveelheid cafeïne in cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,1% mag zijn (berekend op droge stof)’ Dat betekent maximaal 1 milligram cafeïne per gram decafé koffie. Daarin tegen is dat een flink verschil met de hoeveelheid die in een lekker boostend bakkie aanwezig is. Zo heeft Simon Levelt een mooie tabel in elkaar gezet.

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander zo’n 4 bakken koffie per dag drinkt en dat is flink aantal stimulerende stoffen al vraag je het mij.

Product Consumptie eenheid Mg cafeïne per consumptie
Filterkoffie 125 ml 85
Oploskoffie 125 ml 60
Espresso 50 ml 65
Cafeïnevrij 125 ml 3
Thee 125 ml 30

Is caffeïne vrije koffie beter voor je lichaam

. Daar zijn de meningen nog wat over verdeeld en dit komt voort uit het proces waarop het energie goedje uit de bonen gehaald wordt. Koffie en thee zijn over het algemeen gezien dranken met flink wat gezondheid bevorderende effecten, echter gaat het erom hoe je het gebruikt en de hoeveelheid ervan. Zo bevat koffie antioxidanten die belangrijk zijn in het tegen gaan het verouderingsproces. De caffeïne voegt zich in de slaapreceptoren waardoor je mindersnel vermoeid, je kunt er flink op presteren en ik zeg ook zeker niet dat ik tegen caffeïne ben. Caffeïne zou bij kunnen dragen aan een snelle stofwisseling en dat is niet slecht voor de lijn.

Wanneer kun je caffeïne beter vermeiden

 • Als je het nodig hebt om wakker te worden | dan ben je bijna 100% zeker verslaafd ! Bij een verslaving heb je meer caffeïne nodig om op het zelfde niveau te komen als daarvoor. Bij vermoeid wakker worden is je energie level hoogst waarschijnlijk al gedaald tot onder het basis niveau en zal na de boostende piek nog dieper zakken dan hoe je de dag bent gestart.
 • Minder wilskracht hebt
 • Als je Prikkelbaarder bent
 • Concentratieproblemen
 • Bij slaapproblemen en slecht kunnen ontspannen.
  Het blokkeert het hormoon adenosine die bijdraagt aan ontspanning. Caffeïne kan soms wel een half-waarde tijd hebben van 12 uur waardoor je niet in slaap kunt komen. Ik kan daarom het koffie moment na het eten echt niet begrijpen.
 • Bij angsten en nervositeit
  Caffeïne bevorderd de aanmaakt van adrenaline en cortisol wat ook wel het vecht vlucht hormoon genoemd word. Je lichaam staat dus continue aan ook al zit je rustig op de bank
 • Als je een hoge bloeddruk hebt
 • Als je regelmatig darmproblemen hebt. Caffeïne is een zeer snelle suiker en is voeding voor alle slechte darmbacteriën, wat zorgt voor een slechter vertering van voedingsstoffen. Hoe meer slechte darmbacteriën hoe minder voedingsstoffen je binnen krijgt om optimaal te kunnen functioneren je ontstekingswaarde in je lichaam gaat omhoog en dat is niet fijn. Het heeft een laxerende werking, er kan dus diarree ontstaan.

Welke decafeïneren methoden zijn er ?

Er zijn welgeteld 4 manieren waarop de caffeïne uit de koffie wordt gefilterd. Na het proces wordt de koffie Caffeïne vrij of Decafé genoemd echter blijft er altijd een X aantal caffeïne in de boon aanwezig. Zelf merk ik een heel duidelijk verschil als ik wel of geen caffeïne tot me neem, dan na 20 minuten kan hij flink in kicken. Er zijn uitzonderingen op de wereld die ook het stimulerende gevoel ervaren bij het drinken van Decafé. Zelf heb ik daar geen last van.

Bij gemiddeld 70% van alle Decaf koffies wordt er gebruikt gemaakt van een chemisch oplosmiddel zoals beschreven in de directe en indirecte oplosbare methode hieronder.

4 methoden om Caffeïne te onttrekken uit de koffie bonen op een rij van meeste Groen naar minder groen.

 1. Swiss Water Proces
  Ook wel bekend als de SWP Methode, geactiveerde houtskool Decafeïneer methode, Di Hydro-oxide proces. De Swiss Water Proces methode is een chemicaliën vrij proces en is in 1933 in Zwitserland ontwikkelt en was het enige bedrijf wat OCIA, Aurora Organic en Kocher gecertificeerd is. Bij de SWP methode worden de groene bonen geweekt in heel heet water om de caffeïne te onttrekken. Het water wordt door een koolstoffilter gehaald waardoor de caffeïne moleculen achter blijven en verwijderd kunnen worden. Alle smaak moleculen en voedingsstoffen gaan door het filter heen, waardoor er een groene Koffie extract ontstaat Ook wel bekend binnen de afslank producten. Het extract wordt weer toegevoegd aan de bonen die alles weer in zich opnemen waardoor er vrijwel geen smaak verloren gaat. Koffiebonen gedefinieerd door de Swiss Water Proces zijn 99.9% caffeïne vrij  en 100%chemicalien vrij
 2. Co2 – Carbon dioxide proces
  Op de verpakking kun je de volgende benamingen vinden. Method, Liquid Carbon Dioxide Method, Supercritical Carbon Dioxide Method. Deze methode is als 1 van de recentste ontwikkelde methoden ontwikkelt bij Kurt Zosel. Vloeibare CO2 wordt i.p.v. Chemisch oplosmiddel gebruikt om de caffeïne uit de koffieboon te onttrekken. De in water geweekte bonen worden in een roestvrijstalen hoge druk tank gedaan waardoor om de caffeïne uit de bonen te halen en laat de grotere smaak moleculen achter in de boon. De caffeïne houdende CO2 wordt onttrokken en opnieuw gebruikt bij de volgende lading bonen. Dus best duurzaam al vraag je het mij.
 3. Directe oplosbare methode
  Om de caffeïne uit de bonen te halen worden bij de directe oplosbare methode de bonen direct in de chemicaliën als Methylchloride aka  dichloormethaan (in Europa) geweekt. De bonen worden gemiddeld 30 min gestoomd zodat de poriën open gaan staan en dan toegevoegd in een 10 uur durend weekproces in methylchloride. Waarna ze weer gestoomd worden zodat de chemicaliën verdampen en volgens zeggen volledig uit de boon verdwijnen. Ook wel bekend als De “The European Method,” “Methylene Chloride Method,” or “Euro Prep.”“KVW Method”
 4. Indirecte Oplosbare Methode
  Bij de indirecte oplosbare methode word de caffeïne door middel van bijna kokend water onttrokken en daarna naar een aparte tank vervoerd waar de caffeïne uit het water gehaald wordt waarna de ethylacetaat wordt toegevoegd. De aroma’s en smaakstoffen die achtergebleven zijn na het scheidingsproces van de chemicaliën en het water worden deze weer terug gebracht naar de bonen. In dit geval komt de boon niet in aanraking met de chemicaliën. Uit onderzoek is gebleken dat er kleine deeltjes chemicaliën achter kunnen blijven in de bonen na het extractie proces. Echter is dit niet zeker gezien het brand proces minimaal 400 graden betreft en de methylchloride bij 104 graden verdampt. Ook wel bekend op de verpakking als “The Natural Decaffeination Method” or “The Ethyl Acetate Method.”  De methode heeft zijn naam te danken aan dat de stof in gerijpte appels en zwart bessen aanwezig is. Echter wordt de stof regelmatig genetisch gemodificeerd en gebruikt omdat het goedkoper blijkt te zijn. Ethylacetaat wordt geproduceerd uit een afvalproducten van bijvoorbeeld petroleum en is dus de vraag of het nog zo Natuurlijk is.

Het is dus best wel lastig om te zeggen of Decaf koffie beter is voor je gezondheid of niet. Wel is het goed om eens te kijken naar je koffie gebruik. Wat is de reden waarom je koffie drinkt? Is het net als ik omdat je de smaak en het ritueel rondom koffie dringen zo heerlijk vind of is het omdat je eigenlijk al te weinig energie hebt om de dag mee te beginnen. In dat geval raad ik je aan om eens een aantal weken zonder te doen. Houdt wel rekening met de ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, trillen, prikkelbaarheid etc. mocht je deze symptomen hebben dan kun je wel stellen dat je een Koffie verslaving hebt…..

Doe je mee met een koffie loze week?

Bronnen; Holistiknl, Coffeeconfidential, Foodness, Heelnatuurlijk.nl, Guest, Jura , Coffeefesh, SimonLevelt

Ontvang jij al inspiratie in je inbox? zo niet schrijf je nu in voor de nieuwsbriefNo Comments

Post A Comment