Laat jij jezelf zien; Schaamte is angst voor onverbondenheid ~ Samantha van IJselmuijden
891
post-template-default,single,single-post,postid-891,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Laat jij jezelf zien; Schaamte is angst voor onverbondenheid

Momenteel ben ik een zeer inspirerend boek aan het lezen al zeg ik het zelf. “ de kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown. Brené is al jaren onderzoeker naar empathie en schaamte.  Zo beschrijft ze heel duidelijk, schaamte is een van de meest primitieve emoties die we als mens ervaren en dat we er allemaal mee te maken hebben ook al denk je bij jezelf van niet. Kwetsbaarheid is geen vorm van zwakte, het is moed waarmee we kiezen hoe we omgaan met de dagelijkse confrontaties, onzekerheden en emoties. Naarmate we meer bereid zijn onze kwetsbaarheid te erkennen en omarmen, zullen we meer moed en betrokkenheid tonen. Naarmate we ons meer afschermen van onze kwetsbaarheid, zullen we meer vanuit angst en minder van verbondenheid handelen.

Wat is schaamte

Zo is schaamte, angst voor onverbondenheid op welke wijze dan ook. Schaamte is het intens pijnlijke gevoel dat voortkomt uit de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn en geen liefde waard zijn en er niet bij horen. Gevoelens die vaak in je kindertijd al ontwikkelen en misschien nu nog steeds zo vastgeroest zijn. In de eerste 7 levensjaren wordt je geconditioneerd  en klaargestoomd om de grote boze wereld te gaan verkennen. Daarna ontwikkel je natuurlijk nog steeds door, alleen zijn deze eerste 7 jaar essentieel voor de patronen die je mogelijk nu nog steeds hebt. Of die patronen je nu dienen of niet ze zijn er en als je er bewust van word kun je dit veranderen en je leven gaan creëren zoals jij dat wilt. Je kunt je eigen waarheid gaan ontwikkelen.

Bij het lezen over dat schaamte angst is om onverbonden te zijn, er niet bij te horen en de overtuigingen van niet goed genoeg zijn, vielen er zo veel puzzelstukjes in elkaar. Zoveel herkenning van waar vroegere patronen vandaan zijn gekomen. Zo ervoer ik in het verleden vooral Schaamte voor mijn zelfbeeld ( lichaam en uiterlijk) mezelf nooit goed genoeg vinden, modellen werk willen doen om bevestiging  te krijgen van de buitenwereld dat ik er wel goed uitzag. Ook al wist ik dat stiekem ook wel. Schaamte en onzekerheid bij de seks, omdat mij altijd vertelt is om maar geen geluid te mogen maken. Hiermee heb ik schaamte en angst opgebouwd waardoor ik jezelf niet volledig kon overgeven en volledig kon genieten. Altijd maar door iedereen aardig gevonden willen worden en ga zo maar door. Momenteel zijn deze dingen aardig onder controle doordat ik veel aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling werk

Het heeft mij enorm geholpen om mijn gevoelens onder woorden te brengen. Het is dan net alsof wat je zegt ineens minder kracht heeft als je het uitspreekt. Als je tegen jezelf in de spiegel zegt je bent lelijk en je mag er niet zijn, Klinkt dit heel erg raar. Waarom zou je dit tegen jezelf zeggen? Dit zeg je ook niet tegen iemand anders omdat je dan bang bent om diegene pijn te doen. Waarom deed ik het dan wel tegen mezelf? Het waarom ben ik nog niet achter en zal ik misschien ook nooit achter komen. Wel weet en heb ik diep van binnen gevoelt dat het leven een stuk aangenamer en leuker is als je aardig tegen jezelf bent en vanuit liefde handelt.

Voor als je iets meer tijd hebt om te blijven hangen kijk dan dit volgens filmpje. Het is echt inspirerend.

En omdat ik aan mijn eigen persoonlijk ontwikkeling werk wil nog niet zeggen dat ik geen kwelgeesten meer in mijn hoofd heb, die heb ik wel degelijk. Zo zou ik graag een e-book/ of een online programma willen schrijven. Ik ga online consulten geven en nog veel meer mooie dingen  om anderen te helpen in hun zoektocht naar gezondheid. En dan toch komt de volgende kwelgeest weer om de hoek kijken.

  • Wie ben ik om dat te doen
  • Wat zullen ze wel niet van je denken
  • Waarom zouden anderen naar mij luisteren 
  • Je bent niet goed genoeg
  • Wie ben jij nou om een ander dit te vertellen.

Diep van binnen weet ik dat het allemaal verhalen zijn die mijn mind verzint om maar in de oude patronen te blijven. De veilige zone. “ de schaamte om misschien kritiek te krijgen en niet goed genoeg gevonden te worden door mezelf” mezelf te wijzen op het persoonlijke vlak.

Onthoud goed! Je bent niet wat je doet, wat je voelt of wat je denkt! Zolang je je eigenwaarde niet koppelt aan je product, kun je kwetsbaarheid voelen en stop je jezelf niet weg, door de gevoelens die je creëert, met de verhalen in je mind. Je bent veel meer waard dan wat je bijvoorbeeld materieel gecreëerd hebt. Je eigenwaarde zou niet af moeten hangen van wat een ander van het e-book, het schilderij, het schrijven wat jij hebt gecreëerd of door wat je hebt gezegd of hebt gedaan. Je kunt bestand worden tegen schaamte en moedig zijn om kwetsbaarheid te kunnen ervaren en te durven voelen.

Ook jij hebt vast wel iets waarvoor je je schaamt? Heb jij de moed om het tot woorden te brengen en het minder kracht te geven doordat je erover praat? Laat jij jezelf zien?

Wees zo vrij om je schaamte hieronder te delen, je bent namelijk niet de enige die het ervaart we ervaren het allemaal.

No Comments

Post A Comment