Maak (weer) echt verbinding met je partner ~ Samantha van IJselmuijden
319
post-template-default,single,single-post,postid-319,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Maak (weer) echt verbinding met je partner

Ik kan zo genieten van mensen die verliefd zijn. Je weet wel wat ik bedoel, ze stralen en hebben een bepaalde energie over zich heen, hun ogen glinsteren, ze giechelen naar elkaar, ze plagen, doen een beetje zenuwachtig als ze elkaar een kus  geven in het openbaar. Op dat soort momenten kan ik hun intense geluk voelen en word ik er zelf ook erg blij van. Ook is het een moment waarop ik reflecteer op mijn eigen relatie. Wanneer reflecteer jij op je relatie met bijvoorbeeld je partner? Hoe is jullie relatie? Waarschijnlijk zal je al heel snel goed zeggen. Nee, kijk eens kritisch, op welke vlakken zouden jullie je relatie tot een hoger level kunnen brengen? En misschien kom je er wel achter dat de persoon waarmee je leeft helemaal niet voor jou gemaakt is. Ik zeg hiermee niet dat je direct rigoureus je relatie moet beëindigen, wel is het misschien een goed moment om je leven eens goed onder de loep te nemen en een goed gesprek te hebben met elkaar. Ik durf wel te zeggen dat een relatie onderhouden toch wel 1 van de moeilijkste dingen in het leven is. Je hebt te maken met 2 personen die beiden anders denken, andere verwachten hebben, anders opgegroeid zijn en ook andere percepties hebben over het verleden en hoe ze daarmee omgaan.

De eerste 7 jaar van je leven word je door je omgeving, je ouders en iedereen die het goed bedoelt op een bepaalde manier klaargestoomd voor de  grote boze wereld waarin we onszelf en soms elkaar wel eens verliezen. We geven onszelf vaak meer aan anderen dat we iets voor onszelf doen. Geven is zeker iets waar ik achter sta. Hoe meer je geeft hoe meer je toe komt, echter blijft dit in praktijk toch meestal niet zo te zijn. We hebben verwachtingen naar de ander omdat jezelf iets gegeven hebt en als diegenen dan niet aan jou verwachtingen kan voldoen leef je al snel in een gevoel van tekort en teleurstelling.

Often, we get crushes on others not because we truly love an understand them, but to distract ourselves from our suffering. When we learn to love and understand ourselves an have true compassion for ourselves, then we can truly love and understand another person

Thich Nhat Hanh

Spreek je verlangens uit

Niemand weet beter dan jij zelf waar je naar verlangt en wat je nodig hebt. Er zijn maar weinig mensen op deze planeet die beweren de gave te hebben dat ze je gedachten kunnen lezen. Stiekem weten we dat van binnen wel, echter blijven we nog steeds hopen dat de ander precies aanvoelt of kan ruiken waar jouw behoeften liggen. Ook ik/wij als koppel, zijn natuurlijk niet heilig en struggelen wel eens. Ik geloof dat dat je relatie alleen maar sterker maakt als je ook daadwerkelijk communiceert met elkaar en er niet voor wegloopt. Heel waarschijnlijk communiceer je met je partner wel wat je niet leuk vind op momenten dat het even niet zo lekker gaat.

Draai het nu eens om en kijk eens of je elke dag iets kleins naar je partner kunt uitspreken wat je wel fijn vind ipv vanuit het negatieve aspect. Je zult al snel merken dat dit een veel positievere uitwerking heeft op je leven en je relatie. Ik ben hier een groot fan van en ik kan ja ook verzekeren dat niet alleen je relatie maar ook je seks leven erop vooruit gaat. Als de ander weet waar jouw behoeften en verlangens liggen kun je het spel van de relatie steeds leuker maken.

Tijd en aandacht aan elkaar besteden

Er is niets mooier dan tijd voor elkaar maken en om deze tijd dan ook echt aan elkaar te besteden in plaats van naast elkaar op de bank Netflix kijken. Nu zal er misschien een kleine lach ontstaan, echter is dit wel hoe de meeste stellen 90% van hun quality-time samen doorbrengen. Met tijd aan elkaar besteden bedoel ik ook niet dat je meteen met elkaar in het bed hoeft te duiken. Plan eens een aantal momenten in je drukke agenda om echt met elkaar te zijn. Zonder tv en zonder andere mensen. Maak tijd voor intimiteit, investeer in elkaar beter te leren kennen. Ga eens met elkaar in gesprek over een bepaalt onderwerp. Luister een podcast en spar hierover. Ga eens naakt tegenover elkaar staan en kijk eens echt naar elkaar zonder elkaar aan te raken. Zelfs na bijna 10 jaar samen met mijn partner leer ik nog steeds en sta ik verstelt van dingen die ik dacht te weten over hem en onze relatie.

Kleine oefening;
De volgende oefening komt vanuit de tantra en vind ik zelf heel erg waardevol om jezelf open te stellen voor de ander. Je stelt jezelf heel kwetsbaar op en gaat tegenover elkaar zitten. Kijk elkaar 5 minuten recht in de ogen aan. Je mag best een beetje giechelen en misschien komen er tranen dat is allemaal oké. Zolang je maar niet praat of heel hard in de lach schiet. Zodra de timer gaat deel je met elkaar wat je hebt ervaren en welke gevoelens er naar boven kwamen.

Ik ben heel benieuwd wat je van de oefening vond en wat je hebt ervaren.

No Comments

Post A Comment