Magische Golden Milk; de Geneeskundige kracht van Kurkuma ~ Samantha van IJselmuijden
647
post-template-default,single,single-post,postid-647,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Magische Golden Milk; de Geneeskundige kracht van Kurkuma

Kurkuma of Geelwortel is naast Gember toch wel een van mijn favoriete superfood voor in de keuken. De mooie gele/oranje kleur die het geeft maakt mij direct vrolijk en bij het gebruiken voel ik me direct een stuk frisser in mijn hoofd. Het ”Gouden wondermiddel” wordt veelvuldig gebruikt in de Ayurveda en de Chinese geneeskunde. De geneeskundige kracht van de gele wortel is duizenden jaren geleden al ontdekt door de Yogi’s en medicijnmannen, het werd veelvuldig gebruikt in de dagelijkse keuken en ingezet als medisch wonder middel. De werkzame stof in Kurkuma heeft wel meer dan duizend gezondheidsvoordelen, heeft het een positief effect op de hersenfunctie maar ook stimuleert het de aanmaak van je Feel Good hormonen, Dopamine en Serotonine. Je zult het direct merken na het drinken van een overheerlijke kop Magische Golden Milk. Ik zal een overheerlijk recept met je delen in deze post

De Geneeskundige kracht van Kurkuma
De werkzame stof in Kurkuma wordt Curcumine genoemd en wordt vandaag de dag wereld gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem en het behouden van een gezonde leverfunctie en spijsvertering. Het gebruiken van verse of gedroogde kurkuma is goed om preventief (ter voorkoming van) in te zetten bij vele chronische ziekten en dagelijks te gebruiken. Mocht kurkuma medicinaal ingezet worden, wordt er toch gekozen voor suppletie. Zo vertelt Richard de Leth ‘ de concentratie Curcumine in verse en gedroogde kurkuma is te laag om een therapeutisch effect mee te bereiken’.

Pijnstillende werking;
Kurkuma wordt ook gebruikt al natuurlijke pijnstiller, net als gember en kruidnagel. Aldus Richard de leth; ”is er bij patiënten met artrose in de knie een extract van curcuma domestica even effectief gebleken als het medicijn ibuprofen” Ook kun je het net als kruidnagel goed gebruiken tegen kiespijn, masseer geroosterde, geraspte verse geelwortel zachtjes in en je zult snel verlichting voelen. De zwelling en pijn zullen afnemen.

Betere Spijsvertering
Het kruid stimuleert de aanmaak van maagsappen, bevordert de ontgiftende werking van de lever, het beschermd de lever en stimuleert de productie van gal. Gal is nodig voor een goede ververtering. Door een goed ververtering is de opname van Vitamine A,D,E en K ook gemakkelijker gezien deze in vet oplosbaar zijn. De samenwerking in ons lichaam is erg belangrijk om vettig eten optimaal te kunnen verteren. Door een beter spijsvertering is jouw lichaam instaat om de voedingsstoffen die je binnen krijgt beter op  te nemen en ook daadwerkelijk in de cellen te kunnen gebruiken.

Ontstekingsremmend;
Kurkuma heeft een zeer sterke ontstekingsremmend werking en is dus breed inzetbaar als je kijk naar veel klachten en ziekte beelden dan speelt ontsteking een grote rol. Door de huidige omgevingsfactoren, het leefstijl en voedingspatroon heeft de gemiddelde mens chronisch laaggradige ontstekingen die zich kunnen uitwerken tot een serieuze klacht of ziekte. 

Anti-verouderend.
Kurkuma heeft een sterk antioxiderend effect op ons lichaam en remt de vorming van Vrije radicalen en beschermt de oorspronkelijke structuur van de cellen, eiwitten en het DNA. Als er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn kan het lichaam Oxidatieve stress ervaren en neemt het verouderingsproces toe. Daarmee zeg ik niet dat je er direct 3 rimpels bij krijgt natuurlijk 😀 een oxidatie proces kun je zien als een spijker die gaat roesten en daardoor de structuur van het ijzer kapot maakt. Zo vertelt Orthokennis ”Oxidatieve stress versnelt verouderingsprocessen en verhoogt de kans op leeftijd gerelateerde degeneratieve ziekten zoals kanker, diabetes mellitus, neurodegeneratieve ziekten en hart- en vaatziekten. ”

Positief effect op ongecontroleerde celdeling;
In onderzoek is aangetoond dat de werkzame stof Curcumine gebruikt kan worden in het remmen van ongecontroleerde celdeling zoals je ziet bij kanker. Wat zo mooi is aan deze wonderlijke gele wortel is dat het non-toxisch is en dus geen gezond weefsel aantast. Volgens het Nederlands Fonds tegen Kanker (NFtK) zijn er inmiddels meer dan 1000 wetenschappelijke studies die hebben aangetoond hebben dat het werkt tegen kanker. Mocht je het willen gaan gebruiken is het altijd aan te raden om een deskundige te raadplegen.

Kurkuma beschermt je hart en bloedvaten;
Zo vertelt Richard de Leth in zijn blogpost ”Kurkuma heeft beschermende effecten op het hart- en vaatsysteem. Zo verlaagt het cholesterol en triglyceriden, vermindert het oxidatie van LDL-cholesterol, en remt het bloedplaatjesaggregatie samenklontering van bloedplaatjes. Als de bloedplaatjes minder samenklonteren heeft dit een gunstig effect op de doorbloeding. Het cholesterolverlagende effect komt waarschijnlijk door een verminderde opname in de darm en de verhoogde omzetting van cholesterol naar gal in de lever.”

Geelwortel, geneeskrachte eigenschappen

Recept; (1 grote mok)

  • 200 ml ongezoute Amandelmelk of ander Plantaardige melk
  • 1 Grote plak verse Gember
  • 1 tl Honing of Maple Syrup
  • 1/2 tl Ceylon Kaneel
  • 1 a 2 tl biologische Kurkuma poeder
  • 2 dadels
  • Snufje zwarte gemalen peper

Bereiding;
Voeg alles samen in een pannetje en laat het even pruttelen zodat alle smaken in de melk kunnen trekken en de werking van de voedingsstoffen zich kunnen samenvoegen. Schenk het geheel in een grote mok en je weg naar genezing start vanaf hier.

Tip;
Kurkuma kan je natuurlijk uitstekend in de keuken gebruiken. Omdat kurkumapoeder slecht opneembaar is wordt aangeraden om het te combineren met zwarte peper en om het te mengen met een olie als kokosolie of olijfolie, kurkuma is namelijk vet oplosbaar.

Bronnen;
Orthokennis, Oersterk, Ayurvedaonline, EnergiekevrouwenacademieNo Comments

Post A Comment