Overwin je Angst; De impact van Angst op je Immuunsysteem ~ Samantha van IJselmuijden
577
post-template-default,single,single-post,postid-577,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Overwin je Angst; De impact van Angst op je Immuunsysteem

Hoe gaat het met je? Wat speelt er daadwerkelijk in je leven op dit moment. Ik zou graag willen dat je heel even een moment van rust neemt om hierover na te denken. Momenteel bevindt de wereld zich in een crisis situatie, meer dan de helft van de bevolking in de getroffen landen wordt geacht om thuis te blijven en de deur zo min mogelijk uit te gaan. Je kunt het nieuws of sociale media niet openen zonder geconfronteerd te worden met de huidige stand van zaken en speculaties die er door menig geen gedaan worden. Dit gaat niet voorbij zonder dat dit je misschien diep van binnen raakt. Blind geloven we alles wat er op het internet te vinden is. Veel van ons zijn bang en een groot deel ook zeer naïef waardoor de angst steeds meer toe neemt. Zelf stond ik tijdens het in roepen van de lock-down in Spanje op de klif en werd zelf bevangen door angst. Gevoelens en gedachten die alle kanten op schieten en je kunt ze niet of nauwelijks onder controle krijgen. Het is alsof je even uit je lichaam stapt en volledig in je hoofd. Het is zo verdomde moeilijk om bij jezelf te blijven en niet te gaan handelen vanuit angst. Kun je in je kracht staan, weer helder denken, weloverwogen keuzes maken en de controle weer terug pakken? In deze post zal ik ingaan op wat voor invloed angst heeft op ons lichaam, onze geest en wat je zelf kunt doen om uit je angst te blijven.


(♪) Voor alles bang geweest
Voor alles altijd bang geweest

Voor te veel mensen in een lift of streekbus of gewoon een kamer. Voor de krans van melkwegen, sluiers, nevels en hun zwarte gaten. Voor m’n eigen brein, een stuk of wat insecten, vrouwen, hun stemmingen en stemmen, voor kokend water, vliezen, scharen, ademhaling.

Voor gebouwen zonder ramen, voor Doodgaan, alle doden Voor doodzijn misschien iets minder. Voor deze constatering. Voor constateren. Voor kinderen die vragen stellen. Maar meer nog voor die vragen.

Voor alles bang geweest,
Voor alles altijd bang geweest
(♪)

” Wende Snijders – Voor alles”


Wat is angst?

Zo beschrijft Jonette Crowley heel mooi, Angst komt voort uit het verliezen van de controle. Als je in angst leeft, creëer je voortdurende negatieve gedachten die zich richten op het aller ergste wat er misschien zou kunnen gebeuren in je leven. Misschien ken je het gevoel dat je even niet weet wat je moet doen en of wat nu de beste beslissing is. Je word bevangen in het gevoel van onmacht en onzekerheid, PURE angst en dit is heel normaal. Angst is een OER-emotie en word in je reptielenbrein gevormd, ook wel het oudste deel van de hersenen. Het reptielenbrein heeft maar 1 functie en dat is: Overleven. Wist je dat er eigenlijk maar 2 aangeboren angsten bestaan? Angst voor vallen en angst voor harde geluiden. Dit is iets wat je bij baby’s goed terug zien. Zij hebben nog niet de angst voor allerlei dieren, voorwerpen, ziek zijn of de dood. Dit zijn allemaal niet functionele angsten die we zelf geconditioneerd hebben. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar je nu echt daadwerkelijk bang voor bent? Zo nee, wil ik je uitnodigen op dit nu eens te doen. Neem weer heel even pauze en sluit je ogen en stel jezelf de volgende vragen. Waar ben ik bang voor? Ben ik bang voor de dood? Of ben ik misschien bang dat ik aan het eind van het leven niet gedaan hebt wat ik wilde doen? en hoe zou ik mijn leven dan willen invullen?

Wat doet angst in je lichaam ?

Goed, nu je weet wat angst is en weet dat het bedoeld is als overlevingsmechanisme, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat voor reacties dit in je lichaam oproept. Bij angst wordt je sympathische zenuwstelsel geactiveerd — of te wel de actie stand. Zintuigen worden op scherp gesteld/je bent alerter, je ademhaling verhoogt, de lever geeft snelle suikers af aan het bloed, de hormonen cortisol en adrenaline worden aangemaakt, de spijsvertering gaat naar beneden, je voorplantingssysteem wordt onderdrukt en je lichaam is klaar om in actie te komen. Het Fight / Flight (vechten/vluchten) systeem staat op scherp. Dit overlevingsmechanisme is een prachtige functie van ons brein in samenwerking met ons lichaam als we ons in een bedreigende situatie begeven. Keuzes worden daarin minder overwogen gemaakt en we doen alles om te kunnen overleven. Eigen veiligheid eerst.

Als je voortdurend leeft in angst dan conditioneer je je brein om steeds opnieuw het meeste vreselijkste senario te bedenken/ in te beelden van wat zou kunnen gebeuren. Je bereid je lichaam zo dus voor om te kunnen vechten of te vluchten en dus stress hormonen aan te maken. Je brein kent geen verschil tussen de werkelijkheid en je gedachten (inbeelding) en zal dus elke keer als jij angstig bent reageren alsof er echt gevaar dreigt, echter blijft de levensbedreigende situatie 90% van de tijd uit. Je lichaam dus in een status van acute stress alleen kan het zijn stress niet kwijt omdat je lichamelijk niet in beweging komt om die opgebouwde energie te gebruiken. Je begrijpt wel dat dit enorm veel energie kost, terwijl je deze energie veel beter kunt gebruiken voor dingen waar je blij van word. Als je nu heel reëel gaat kijken naar hoe vaak per dag je je nu daadwerkelijk moet voorbereiden op leven of dood, moet vechten of moet vluchten? Zal je opmerken dat deze heel nihil is. Waarom zou je dan dag in dag uit voortdurend in angst en frustratie leven voor alles en nog, terwijl we in wezen veilig zijn. Angst tast je immuunsysteem aan, het sluit je hart, het belemmerd zowel persoonlijke als spirituele groei en de pure wil om gelukkig te zijn. Je lichaam staat voortdurend in de AAN- stand en er is geen ruimte voor rust en herstel. Dit kan namelijk alleen als je lichaam, je brein en je hart volledig in coherentie zijn. Door de langdurig periode van AAN- staan zonder periode van rust raakt de rek eruit en zal je overgaan in een vorm van bijvoorbeeld chronische stress met daarbij zowel lichamelijke als emotionele uitputting.

Je immuunsysteem is verantwoordelijk om alle indringers buiten te houden die buiten ons lichaam horen en alles wat binnen in ons hoort binnen te houden. Je immuunsysteem is continue aan het afwegen welke deeltjes er schadelijk zijn en buiten moeten blijven en als ze toch persongeluk binnen zijn gekomen, deze direct aan te vechten. Voorbeelden van systemen zijn de haartjes in je neus, het smeer in je oren, de speeksel in je mond etc.

Wat kun je zelf doen om de angst de baas te zijn –bescherm je immuunsysteem

Keer je angst om
Kijk eens heel bewust naar de situatie en de omgeving waar jij je op dit moment in bevind. Niet naar het grotere plaatje. Heel bewust naar nu. Is er dan rede om NU bang te zijn of je ergens druk over te maken? (denk aan de vaatwasser die niet goed ingedeeld is door je partner, de wasmand die uitpuilt of misschien de gedachten dat je ‘morgen’ boodschappen moet doen en misschien wel besmet zou kunnen raken) Zo ja? Vraag jezelf dan af kan ik de situatie veranderen en is er NU op dit moment reden om mezelf er zorgen over te maken? Zo ja, wees zelf de verandering, Zo nee, laat het dan los en ga leven.

Zie je angst als een mogelijkheid om te groeien;
Angst of bang zijn ergens voor, wordt al heel snel als een negatief iets bestempeld en we vinden er iets van. Het mag het er niet zijn, of het voelen van deze emotie is vervelend. Door er iets van te vinden maak je er automatisch een probleem van. Je vecht en verlangt naar iets anders. Door volledig te voelen en te zijn kun je het zien als een mogelijkheid om te groeien. De kunst is om niet te vechten en de situatie volledig te omarmen vanuit liefde, te erkennen, te herkennen en juist je angst recht in de ogen kijken om hem zo te kunnen overwinnen. En uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit soms dood eng is en zeker niet makkelijk, tegelijkertijd is het zoveel mooier en moediger dan ervan weg te lopen en te blijven doen zoals je altijd al deed! Je gooit letterlijk alle deuren voor jezelf dicht. Groei komt niet zonder pijn. Je moet er doorheen. Een mooie quote van Mark Twain; ”Moed is weerstand bieden tegen je angst en hem te overwinnen, niet het uit de weg gaan ervan”. Door je angst te herkennen, te accepteren en omarmen dat de angst er is, te reflecteren op de aard van de angst en kijken of hij reëel is voor het moment waar je je nu in bevind, creëer je nieuw mogelijkheden. Zo kun je zelf je negatieve gedachten/ emotie omdraaien en creëren. Onthoud je leeft alleen op dit moment. Al je acties, gedachten en emoties die jij nu hebt kun jij zelf beïnvloeden en onder controle brengen en zullen invloed hebben op de uitkomsten de voor na nabij gelegen toekomst.

Bedenkt een tegenovergestelde Affirmatie van je angst;
Het is belangrijk om te weten dat als je gedachten hebt, in deze dus angstige gedachten, creëer je allerlei verhalen waar je lichaam op reageert. Alle gedachten en gedragingen die je blijft herhalen zullen sterker worden en krijgen onderbewust de voorkeur. Elke gedachte of emotie zowel positief als negatief zullen chemische reacties in je lichaam veroorzaken die bepalen hoe jouw dag, leven en gezondheid eruit ziet. Door positieve affirmaties te blijven herhalen zal het groeien en zal dit een positieve uitwerking hebben op je lichaam. Je kunt jezelf hierin trainen door dagelijks affirmaties tegen jezelf te benoemen.

Voorbeelden van Positieve affirmaties;
– Ik voel me volledig veilig
– Ik vul mijn leven met positieve energie en alles wat
kracht geeft aan mijn lichaam en mijn leven
– Ik ben volledig gezond
– Ik vertrouw, ben krachtig
– Ik benader de situatie vanuit liefde.

(Neus) Adem — invloed van ademhaling op je immuunsysteem
Je ademhaling is de schakel tussen je lichaam/ geest en je zenuwstelsel. de manier van ademhalen bepaalt je staat van zijn — of je gestrest bent of niet, hoe je gedachten zich vormen – gecontroleerd of chaotisch – relativerend of overhaast. Je ademhaling is de snelste manier om jezelf tot rust te brengen en je zenuwstelsel en immuunsysteem te beïnvloeden. vooral de neus ademhaling heeft een grote invloed op het sterk houden van je immuunsysteem. De kleine trilhaartjes in je neus filteren de lucht die je inademt, de lucht wordt opgewarmd voor een optimale temperatuur voor je longen en de neus creëert antibacteriële enzymen die stoffen die als indringers direct aanvechten zodra ze de neus binnen komen.

Oefening;
Ga rechtop zitten met je rug recht. Dit kan in kleermakerszit zijn op de grond of op een kussen, je kunt ook op een stoel zitten met beide voeten stevig op de grond, rug is iets van de leuning. Leg je linkerhand op je hart/borst en je rechter op je onderbuik en sluit je ogen. Word je bewust hoe je ademhaalt en waar je ademhaling zich bevindt. Je hoeft alleen te observeren en niets te veranderen. Na ongeveer 10 ademhalingen ga je bewust door je neus IN-ademen en stuur je de lucht naar je buik, adem dan rustig uit door je neus of door je mond. Zet een timer en doe de oefening zo’n 5 – 10 minuten. Zelf heb ik de voorkeur om dit direct te doen bij het wakker worden, ook kun je het gebruiken als je je onrustig/angstig voelt of voor je naar bed gaat.

Hoe ga jij om met de situatie op dit moment? Ik ben oprecht benieuwd naar hoe voel je je? wat deze post voor jou heeft kunnen betekenen.
laat je een berichtje achter onder deze post?

No Comments

Post A Comment