Vegan Friday; Spruitjes met zoete aardappel & Vegan Bacon ~ Samantha van IJselmuijden
471
post-template-default,single,single-post,postid-471,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Spruitjes met zoete aardappel & Vegan Bacon

Vegan Friday; Spruitjes met zoete aardappel & Vegan Bacon

Spruiten of ook wel spruitkool is een echte wintergroenten. Spruitkool wordt tussen februari en half april gezaaid en kunnen dan in augustus tot in maart geoogst worden dus dit is de perfecte tijd om seizoensgroenten te eten. Toen ik klein was ging ik regelmatig tussen de middag van school bij vriendjes of vriendinnetjes eten. Dan at ik meestal iets heel anders dan dat ik thuis zou eten. Die dag kwam ik heel enthousiast thuis want ik had iets heel lekkers gegeten vanmiddag, Sprietjes! Waarop mijn moeder mij gek aankeek en maar niet begreep dat ik gegeten had. Ze is letterlijk naar de buurvrouw gelopen om erachter te komen dat het uiteindelijk spruitjes waren. Heerlijk toch de uitspraken van kinderen.

Wist je dat?

Spruitjes in zowel het groen als het paars verkrijgbaar zijn en dat ze een rijke bron zijn aan plantaardige eiwitten en vitamine. Spruitjes zijn echte Vitamine C bommetjes. Ze bevatten gemiddeld wel 85 – 100mg Vitamine per 100 gram. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen K-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

Als je in het buitenland opzoek gaat naar de overheerlijke groenten soort staat er altijd Brussel Sprouts of in het Frans ‘Choux de Bruxelles’ op de verpakking. waarom is dat eigenlijk zo? Spruitjes.net vertelt — Omdat de meest populaire spruit uit de omgeving van Brussel kwam, is het dus niet meer dan logisch dat men het over de hele wereld over Brusselse spruitjes heeft. Want het waren Amerikaanse kolonisten die ze mee naar de Nieuwe Wereld namen. Het begin van een nog altijd durende export van spruitjes!

Een klein minpuntje van die overheerlijke spruiten is dat ze winderigheid kunnen veroorzaken. Het is namelijk zo dat de dunne darm de suikers (raffinose) die de spruitjes beschermen tegen extreme kou en droogte moeilijk tot niet kunnen verwerken, waardoor dit proces in de dikke darm plaats vindt en dus voor winderigheid kan zorgen.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van spruitjes

A Healthy Life verteld dat Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van spruitjes je kan beschermen tegen DNA-schade. Een van de actieve stoffen in spruitjes is sulforafaan, dat door wetenschappers in verband wordt gebracht met een verlaagde kans op kanker, maagzweren en Alzheimer. Ook mensen met autisme functioneren volgens onderzoekers een stuk beter door sulforafaan.

Recept; Spruitjes met zoete aardappel & Vegan Bacon

Ingrediënten; (2 personen)

 • 500 g spruiten
 • 1 grote zoete aardappel of 2 kleine
 • 60 ml  extra virgin olijf olie
 • 30 ml / 2 eetlepel verse citroen sap
 • 10 ml / 2 theelepels Maple Syrup (of de niet vegan versie rauwe honing)
 • 2 volle theelepels mosterd
 • 1 ui fijn gesneden
 • 2 tenen knoflook fijn gesneden
 • Zout en peper
 • 1 hand vol verse peterselie bladeren
 • ½ granaatappel pitjes (groot)

Walnoten bacon

 • 15 ml / 1 tbsp extra virgin olive oil
 • 20 ml / theelepels Maple Syrup (niet vegan versie Rauwe honing)
 • 1 theelepel gerookte paprika poeder
 • 3 eetlepels ketjap
 • 100 g walnoten of andere noten

Bereiding;
Snijdt de stronken van de spuitjes en verwijder de buitenste bladeren, halveer de spruitjes vervolgens en leg ze in een kom om te marineren. Voeg de olijfolie, citroen sap, de honing en de mosterd toe en laat dit even intrekken. Marineer ook alvast de walnoten bacon zodat de smaken lekker in de noten kunnen trekken. Snijdt de ui fijn en fruit deze samen met de knoflook in de pan. Snijdt ondertussen de zoete aardappel in blokjes van 1 bij 1 cm en voeg deze bij de ui en knoflook. Bak het geheel tot de zoete aardappel zacht wordt. Doe het walnotenmengsel in een opgewarmde pan en laat het geheel zachtjes pruttelen. Hou dit goed in de gaten, zet het vuur uit als de honing begint te karamelliseren. Pas op dat het niet te zwart wordt dan is je honing namelijk verbrand.

Voeg ook de spruiten bij het zoete aardappel mengsel en bak dit mee tot de spruitjes beetgaar zijn. Verwijder de pitjes uit de granaatappel en doe deze in een aparte kom samen met de peterselie blaadjes als garnering over je gerechtVerdeel het spruiten mengsel over 2 borden, strooi er wat walnotenbacon overheen en garneer met het granaatappel en de peterselie. Voeg wat zout en peper over je gerecht en je smikkelen maar.

Laat me weten wat je ervan vond?

Delen op social media mag natuurlijk altijd.

Inspiratie;
Lazycatkitchen

No Comments

Post A Comment