Waarom iedereen koud zou moeten (af)douchen ~ Samantha van IJselmuijden
98
post-template-default,single,single-post,postid-98,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Waarom iedereen koud zou moeten (af)douchen

BRRRR…. Ben me de gek..! Liever jij dan ik. Ik hoor mezelf nog 100 andere excusus bedenken om het maar niet te doen. Dit is wat ik jaren heb gedaan. Excuses verzinnen waarom iets niet hoeft en heel waarschijnlijk doe jij precies hetzelfde en kun je je zeker vinden de zinnen hierboven. Dan ben je niet veel anders dat de gemiddelde persoon. Als mensen zijn we nou eenmaal gemaakt om een stukje luiheid te hebben. Door alsmaar aan te staan zal je batterij ook eens opraken. En wat nou als je wel de touwen in handen neemt en het eens andersom gaat bekijken. Wat nou als ik het ga proberen en voor mezelf ga bepalen wat ik eruit haal.

Op de een of andere wijze tijdens mijn persoonlijke ontwikkelingsreis komen verschillende personen steeds op meerdere manieren op mijn pad en zo ook ” The Iceman” Wim Hoff. Dat moet toch iets te betekenen hebben en daarom ben ik mij gaan verdiepen in zijn methode. Wim heeft verscheidene boeken geschreven. Meegedaan aan wetenschappelijk onderzoek en is zelf het levende bewijs van dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je autonoom zenuwstelsel. In je autonoom zenuwstelsel wordt onder andere je temperatuur, je hartslag, de bloeddruk, de ademhaling, het samentrekken en ontspannen van je bloedvaten geregeld. Ook is het voorzien van alle automatische patronen als het gaat om handelen. Als je een kriebeltje voelt zal je al gekrabd hebben voor je het door hebt, of schakelen tijdens het auto rijden dit gaat allemaal op de automatische piloot.

Wat zijn de effecten van koud (af)douchen

 • Het zou goed zijn voor je doorbloeding en het hart

Gek genoeg gaan we allemaal op 1 januari weer naar de sportschool om onze spieren te trainen. Echter zijn we niet bewust dat we onze innerlijke spieren rondom onze organen ook kunnen trainen en zo de vitaliteit van ons lichaam te verhogen. Door de blootstelling aan kou leer je je bloedvaten om zich krachtig te laten sluiten en daarna weer te laten openen.

 • Het activeert bruin vet weefsel

Wit vet is wat we allemaal kennen, het luie vet wat opgeslagen wordt op plekken waar we er eigenlijk niet zo blij mee zijn. Reserves die we uit voedingsmiddelen die tot op een zekere hoogte onze organen op zijn plek houden. De belangrijkste functie van Bruin vet is om ons lichaam op te warmen door het verbranden van vetzuren en glucose (suiker). 9 maanden na onze geboorte hebben we nog maar weinig van dit bruine vet oven en gedurende de jaren neemt het percentage bruin vet steeds meer af (doordat we ons comfortabel houden met kleding, dekentjes, kachels op 20 graden, airco op 20 graden etc.) Hof verteld dat bij een temperatuur van 18 graden kan het bruine vet al worden geactiveerd. Hoe lager de temperatuur hoe meer bruin vet er geactiveerd wordt. Zo kun je dus leren door kou training om het witte vet, via bruin vet in te zetten als brandstof, waardoor je dus ook gewicht kunt verliezen.

 • Een flinke dosis energie en een goede stemming

Zelf heb ik gemerkt dat als je even een dip hebt gedurende dag. Zo’n moment waarop je even niet meer weet wat je met jezelf aan moet. Dan is de key toch wel een koude douche. Of neem een frisse duik in de zee als je geen mogelijkheid tot douchen hebt ( bijvoorbeeld als je op camperreis bent) door de blootstelling aan (eustress) komt het hormoon endorfine vrij die je een goed gevoel geeft.

 • Het verminderd het aantal ontstekingen in het lichaam

Mensen die zich dagelijks blootstellen aan de kou door bijvoorbeeld een goede koude douche te nemen, hebben meer witte bloedcellen dan mensen die dat niet doet blijkt uit het onderzoek van het trombose- instituut. Witte bloed cellen zijn de verdedigers van je lichaam en vechten tegen allerlei infecties zoals, bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gisten.

Ook is onderzocht dat het de ontstekingen bij auto immuun ziekte verminderd (ziektes waarbij je eigen afweersysteem je lichaam aanvalt, zoals bijv. reuma en MS)

 • Beter bestendig tegen stress situaties

Doordat Wim Hof zijn kou training met ademhalingsoefeningen combineert ben je in staat om controle te krijgen over je lichaam en geest om zo zelf door te dringen tot je autonome zenuwstelsel. Door de combinatie met kou training, waar je best een flinke dosis inzet voor nodig hebt en discipline, heb ik zelf ervaren dat je zo veel meer aankunt dan je zelf denkt. Je Ego is een groot fan om allerlei dingen te bedenken waarom we het niet zouden moeten doen. Je kunt het en je kunt zelf de controle nemen.! Zeer goed voor je zelfvertrouwen en trots.

Nog een paar fijne bijkomstigheden voor de ijdeltuiten onder ons. Van koud douchen krijgt je een strakkere huid, je haar gaat ervan glimmen en het is goed voor je zelfvertrouwen.

2 Comments
 • Ilona Wielinga
  Posted at 10:43h, 09 February Reply

  In de lente en de zomer doe ik dit vrijwel altijd, de douche eindigen met enkel koud water. Maar in de herfst en winter sla ik het vaak toch over, haha. Ondanks dat ik er vaak wel een fris gevoel van krijg in zowel mijn hoofd als lichaam.

  • Samantha
   Posted at 13:38h, 09 February Reply

   Hey Ilona
   Wat leuk om te horen dat je er al lekker mee bezig bent.. het is altijd weer een drempel ook voor mij. Het begin is er

   Liefs
   Samantha

Post A Comment