Zo breng je variatie in je lunch gerechten ~ Samantha van IJselmuijden
507
post-template-default,single,single-post,postid-507,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Zo breng je variatie in je lunch gerechten

Een voorgesmeerd bammetje kaas, pindakaas of vleeswaren, een bak yoghurt met muesli en heel misschien een appel meegebracht van thuis. Zo ziet de gemiddelde lunch eruit als ik om me heen kijk. Als ik kijk naar de organisatie kantines die ik tot nu toe ben geweest, staat er op het menu naast de kleine salade bar voornamelijk ongezond bewerkt en gefrituurde voeding en kun je in het winkeltje van het ziekenhuis ook niet meer krijgen dan een klef kaasbroodje wat mogelijk al uren in de vitrine ligt. Eigenlijk wel vreemd toch en teleurstellend dat je in organisaties zoals deze weinig gezonds kunt krijgen. Organisaties zouden eigenlijk het voorbeeld mogen geven. Uit onderzoek is gebleken dat een gezonde maaltijd die bestaat uit groente, fruit, gezonde vetten en eiwitten de medewerkers veel productiever zijn. Als je gezonder wilt gaan leven zult je zelf je handen uit de mouwen moeten steken en bewust gaan kijken naar wat je wel en niet binnen wilt krijgen en dan heel misschien eens een uitzondering te maken.

Regelmatig krijg ik opmerkingen en vragen als, ”Salades eten, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? hoe ik het kan opbrengen om gevarieerd en gezond te blijven eten. Waar ik de tijd vandaan haal? Wat ik nu weer eet? Die vragen heeft mede tot deze post geleid. Ik denk niet dat het niet eens gaat om de tijd die het zou kosten als je zelf zou ervaren wat een verandering in je voedings- of leefpatroon voor je oplevert. Vaak gaat het om onvoldoende kennis en onvoldoende noodzaak zien om veranderingen aan te brengen. We willen vaak pas iets veranderen als het te laat is en klachten ervaren en of echt ziek zijn. Waarom wachten tot het zover is, hoe fijn zou het zijn als je al die ellende niet hoeft door te maken. Begin met 1%, je leefstijl en voedingspatroon drastisch omgooien is gedoemd om te mislukken. In deze post wil ik graag een aantal persoonlijk tips delen om je opweg  te helpen.

Hoe breng ik variatie in mijn lunches

De key is toch wel variatie en voorbereiding! 

Kook meer (in hoeveelheid) en gebruik de restjes

Als ik ‘s avonds kook, kook ik eigenlijk nooit voor 2 personen. Thuis leven we met zijn 2en en er is eigenlijk altijd wel voor 4 te eten. Dit doe ik expres, zodat we beiden voor de volgende dag of de dag erop de overblijfselen mee kunnen nemen naar het werk om daar weer een gezonde maaltijd mee te creëren. Als ik bijvoorbeeld zelfgemaakte pastasaus over heb doe ik er wat olijven, wat spinazie, een stuk komkommer, avocado en wat noten bij en je hebt een overheerlijke lunch om de volgende dag mee te nemen naar je werk. Dit kun je met alle groenten doen doe je over hebt. Ook kun je groenten gerust 2 dagen in de koelkast bewaren.

Maak een lijstje met minstens 4 verschillende lunch gerechten

Een van de hoofdingrediënten van een gezond voedingspatroon is variatie. Uit elke dag een boterham met kaas zal je lichaam niet voldoende voedingsstoffen halen om optimaal te kunnen functioneren. Misschien kun om mee te beginnen je 1 van die 4 gerechten uit een boterham laten bestaan. Als je dan een mooi lijstje hebt voor je lunch gerechten, kijk dan ook eens naar je ontbijt.

Doe weekboodschappen;

Als je je lijstjes hebt gemaakt kun je heel gemakkelijk berekenen wat je allemaal precies nodig hebt voor de week en dit kun je in 1 keer halen. Hiermee hou je heel veel tijd en geld over, omdat je niet dagelijks om elke 2 dagen minimaal een 40 minuten per keer boodschappen aan het doen ben. Nog makkelijker is om alles online te bestellen en op te halen. De meeste supermarkten hebben een app waar je recepten kunt zoeken en alle ingrediënten direct in je mandje kunt doen. Zo kun je al je maaltijden op elkaar afstemmen en hoef je aan het eind van de week niets weg te gooien.

Gebruik ook eens plantaardige eiwitten

Ook in eiwitten valt er veel meer te variëren. In de sport zie je veel kwark en tonijn of thuis ‘s avonds op je bord kip of een stuk biefstuk? Experimenteer eens met verschillende soorten noten en zaden, niet gemodificeerde tofu, of peulvruchten. Deze leveren je verrassend veel eiwitten op. Denk eens aan de meeste grote en sterke dieren op aarde zoals de Gorilla en de olifant, zij halen al hun voedingsmiddelen uit planten, dus waarom zouden wij dat niet doen?

Vervang eens een element uit je bekende maaltijd voor een ander
Wat de boer niet kent dat eet die niet. Deze uitspraak komt je vast bekent voor, echter hebben veel van ons dit toch wel een beetje in ons. Het is zo gemakkelijk om elke vrijdag patat, elke donderdag spaghetti, elke maandag boerenkool stamppot te eten. Echter blijf je je lichaam steeds blootstellen aan dezelfde producten. Probeer eerst 1 dag in de week iets te eten wat je niet kent. Probeer eens een groente die je normaal niet zou kopen en maak hier een lekker recept mee. Vervang je rijst eens door quinoa of je aardappelpuree door knolselderij of pastinaak, vervang kaas eens door edel-gistvlokken of ongezouten cashewnoten.

Good Luck 😀

Ik zou het erg waarderen als je deze post een like kunt geven als je ervan genoten hebt en je bevindingen hieronder deelt.

No Comments

Post A Comment